Drepturile clientului in psihoterapie

Dreptul de a fi tratat cu respect.

Dreptul de a vorbi despre orice considera ca este important in cadrul sedintelor de psihoterapie, fara a putea fi limitat de catre psihoterapeut.

Dreptul de a termina terapia oricand doreste.

Dreptul de a intreba psihoterapeutul despre tipul de psihoterapie pe care il practica, precum si despre pregatirea profesionala si acreditarea acestuia.

Dreptul de a solicita un alt psihoterapeut, daca doreste acest lucru si este intr-un spital sau o clinica unde lucreaza si alti psihoterapeuti.

Dreptul de a refuza o anumita tehnica de psihoterapie.

Dreptul de a vorbi despre propria psihoterapie cu oricine doreste, inclusiv sa ceara o a doua opinie de la un alt psihoterapeut. 

Obligatiile psihoterapeutului

Sa evite angajarea in terapia cu clienti a caror problematica depaseste sfera de competenta a terapeutului.

Sa respecte confidentialitatea clientului.

Sa informeze clientii, daca acesti solicita, despre pregatirea sa profesionala si despre metoda terapeutica pe care o aplica.

Sa trateze clientii cu respect si sa respecte punctul de vedere al acestora.

Sa nu ceara, in schimbul serviciilor oferite, alte recompense, bunuri, valori sau servicii.

Sa evite relatiile duale cu clientii.

Sa anunte politia si salvarea in cazul in care clientul afirma sau sugereaza vreo intentie de a pune in pericol viata lui sau a altor persoane.

Sa se consulte cu un alt coleg in momentul in care in cursul terapiei apare un impas ce nu poate fi depasit prin resurse proprii.

Sa termine terapia daca clientul nu beneficiaza de aceasta.

In cazul in care psihoterapeutul considera, din varii motive, ca nu (mai) poate ajuta clientul si hotareste neinceperea (sau incetarea) psihoterapiei, acesta are obligatia de a furniza clientului numele si datele de contact ale altui psihoterapeut la care clientul poate apela.

Comments are closed