Psihoterapia este o interventie de tip interpersonal si relational care este folosita de psihoterapeuti pentru a-si ajuta clientii referitor la probleme de viata. Tehnicile folosite in psihoterapie se bazeaza pe construirea unei relatii terapeutice, dialog, comunicare si schimbare comportamentala.
Prin psihoterapie se vizeaza imbunatatirea calitatii vietii si reducerea disconfortului resimtit de persoana care apeleaza la psihoterapie. Cele mai multe forme de psihoterapie se bazeaza pe conversatie, dar sunt incluse si alte tehnici, cum sunt cuvintul scris, arta, tehnicile dramatice, povestile si metaforele, muzica. Psihoterapeutul are rolul de facilitator in descoperirea sinelului si rezolvarea problemelor.
Psihoterapia se practica ca psihoterapie individuala, de familie si /sau cuplu, sau de grup. Durata psihoterapiei poate fi de citeva saptamini la mai multi ani. Ea se adreseaza problemelor zilnice legate de gestionarea si mentinerea relatiilor
sau atingerea scopurilor personale, precum si tulburarilor psihice.
Psihoterapeutul este acel specialist care a obtinut certificarea in psihoterapie in urma parcurgerii unei formari profesionale si are un aviz de libera practica eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania. Ca formare de baza psihoterapeutul poate sa fie psiholog, medic, psihopedagog sau asistent social. Formarea profesionala in psihoterapie implica parcurgera unui program de specializare.
Dar de ce sa mergem la psihoterapie? De ce sa nu citim despre ce ne intereseaza pe internet? sau sa mergem la un workshop? sau sa discutam cu un prieten? Daca cineva este depresiv si toti cei din jur pot vedea ca acea persoana nu are nici un motiv “real” pentru a suferi de depresie, de ce sa nu-i spunem asta, sa-i dam sa citeasca de pe internet despre depresie, si astfel sa rezolvam problema? Dar aceasta abordare nu functioneaza. De ce? Pentru ca in cea mai mare parte din situatii este prea dureros sa ne confruntam deschis cu anumite probleme. Poate fi mai usor sa fiu depresiv decit sa ma confrunt cu adevarat cu problema reala. Este mai usor sa cred ca nu am nici o valoare decit sa gestionez ceea ce se intampla, si ma mai ajuta si familia in acest sens. De aceea depresia pare atit de irationala: pentru ca este o fuga de altceva. Si depresia este doar un exemplu dintre problemele emotionale si comportamentale cu care ne confruntam.
Dar ce face psihoterapia? Cu cat suntem mai putin constienti de motivele, gindurile, sentimentele, actiunile si perceptiile noastre, si cu cat mai mult ne controleaza, cu atat devenim mai prinsi de vechille tipare care nu mai functioneaza. Eliberarea de disconfort sau de simptome implica descoperirea si incorporarea in constientul nostru a acelor lucruri care sunt marcate, distrase sau indirect transformate in simptom sau disconfort. Toate formele de psihoterapie extind constientizarea. Pentru a depasi disconfortul sau simptomele este nevoie sa ne confruntam cu mecanismele de aparare pe care ni le-am creat si cu “cosmarurile” noastre.
Psihoterapia este un proces rational si accesibil, in care clientul / pacientul are un rol activ. Este un dialog, in care clientul / pacientul prezinta un set de date, iar psihoterapeutul are sarcina de a-l ajuta sa le vada intr-o lumina noua, sa le reinterpreteze si recadreze, astfel incit sa ajunga la solutii mai benefice pentru sine. Psihoterapeutul te ajuta sa descoperi adevarul despre tine insuti.
Comments are closed