Atunci cand oamenii se gandesc la psihoterapie de multe ori au in minte imaginea stereotipa a unei canapele pe care sta instalat pacientul si a unui psihoterapeut asemanator cu Sigmund Freud.

Abordarea psihanalitica freudiana nu este insa singura forma de psihoterapie existenta, si mai mult de atat, este mai putin utilizata la ora actuala decat alte forme de psihoterapie. De fapt, psihoterapia la ora actuala se imparte in 4 curente principale: psihoterapia integrativa, psihoterapia cognitiv-comportamentala, psihoterapiile umanist-existentiale si psihoterapiile psihodinamice.

Psihoterapia integrativa este cel mai nou curent in psihoterapie, care reuneste la nivel teoretic si tehnic celelalte forme de psihoterapie existente.

Psihoterapeutul este cel mai adesea medic sau psiholog, avand pregatire in domeniul psihoterapiei, pregatire postuniversitara cu durata de 4-10 ani. La randul lor, psihoterapeutii sunt specializati in una sau mai multe forme de psihoterapie, si una sau mai multe tipuri de psihoterapie: individuala, de grup, familiala, de cuplu, psihoterapia adultului, psihoterapia copilului, etc. In Romania sunt disponibile la ora actuala, ca forme acreditate de psihoterapie (Colegiul Psihologilor din Romania): psihoterapie integrativa, psihoterapie cognitiv-comportamentala, psihanaliza, psihoterapie psihanalitica, analiza tranzactionala, psihoterapie prin programare neurolingvistica, hipnoterapie, psihodrama, psihoterapie de familie si cuplu, psihoterapie existentiala/logoterapie, etc. Psihoterapeutul lucreaza in baza unui aviz de libera practica eliberat de Colegiul Psihologilor din Romania (COPSI).

Psihoterapeutul poate avea diferite grade profesionale, de la psihoterapeut sub supervizare la psihoterapeut supervizor (psihoterapeut sub supervizare, psihoterapeut autonom / independent, psihoterapeut specialist, psihoterapeut principal, formator si supervizor).

Comments are closed