Ce este psihiatria
Psihiatria este o specialitate medicala care se ocupa cu preventia, evaluarea, diagnosticul, tratamentul si reabilitarea volilor mentale. Psihiatria este practicata de medicii care au absolvit specialitatea de psihiatrie in urma unui program de rezidentiat.
Psihiatria se practica in spitale sau clinici, atat de stat cat si private. Abordarea afectiunilor mentale din punct de vedere psihiatric este o abordare medicala, dar ia in considerare si factorii biologici, psihologici si social- culturali
Tratamentul psihiatric se refera in primul rand la tratamentul medicamentos. de obicei tratamentul medicamentos- psihiatric este combinat cu tratamentul prin psihoterapie, si la ora actuala se considera ca tratamentul combinat este cel mai eficace pentru psihoze si nevroze, in timp ce pentru problemele si dificultatile psihologice care nu se inscriu in diagnosticul psihiatric, tratamentul este in principal prin psihoterapie.
Cele mai multe tulburari psihiatrice (schizofrenie, etc) sunt cronice si la ora actuala se considera ca nu pot fi vindecate ci doar ameliorate. Eficacitatea tratamentului este insa variabila de la o persoana la alta. Pe de alta parte, tulburarile, problemele si dificultatile de ordin psihologic de tipul fobii, anxietate, disfunctii sexuale, etc, sunt in mare parte curabile prin psihoterapie, uneori in conjunctie cu medicatia.
Ce este psihanaliza
Psihanaliza este un grup de teorii psihologice si metode bazate pe teoria lui Sigmund Freud. Ca tehnica psihoterapeutica psihanaliza incearca sa descopere conexiunea dintre componentele inconstiente ale proceselormentale. Scopul psihanalistului este acela de a elibera pacientul de barierele inconstiente ale transferului si rezistentei, respectiv de tiparele trecute care nu mai sunt utile si inhiba libertatea.
Uneori psihanaliza (ca termen) este confundata cu psihoterapia, datorita numelui lui Freud, considerat unul din “parintii psihoterapiei”. Insa psihanaliza este una din scolile de psihoterapie existente la ora actuala. In Romania exista o scoala de psihanaliza, ca si de psihoterapie psihanalitica. Unul din cele mai mari dezavantaje ale psihanalizei este tratamentul de lunga durata. Pe de alta parte, formarea in psihanaliza aduce elemente valoroase pentru psihoterapie, si elementele de psihanaliza sunt frecvent folosite de psihoterapeuti in tratamentele prin psihoterapie de scurta durata.
Ce este psihoterapia si de ce avem nevoie de ea?
Psihoterapia este o metoda de tratament care se adreseaza depasirii dificultatilor cu care ne confruntam si pe care gasim dificil sa le rezolvam fara ajutor. Ca mijloc de rezolvare a dificultatilor, problemelor sau afectiunilor, psihoterapia poate fi descrisa ca si o “conversatie” cu psihoterapeutul, prin care psihoterapeutul ajuta clientul/ pacientul sa ajunga la schimbare, adica la rezolvarea problemei. Tehnicile folosite de psihoterapeut sunt diverse, de exemplu recadrare, interventii paradoxale, povesti metaforice, interventii de hipnoza clinica, imagerie ghidata, restructurarea cognitiilor irationale, etc.
Psihoterapia nu ofera sfaturi, asa cum se intampla de cele mai multe ori atunci cand apelam la ajutorul prietenilor sau familiei. Sfaturile nu au mare valoare in rezolvarea unei probleme. Prin psihoterapie persoana invata sa se descurce singura cu problema ei, fiind ajutata si ghidata de psihoterapeut pana cand nu mai are nevoie de ajutorul acestuia.
Care sunt factorii care duc la dereglarea psihicului uman?
Factorii care duc la aparitia problemelor sau dificultatilor pentru care oamenii apeleaza la psihoterapie sunt multipli, dar nu as numi acest lucru o dereglare a psihicului uman.
Cele mai multe persoane care apeleaza la psihoterapie, daca ar fi sa le catalogam, le-am numi “normale”. Daca suferi de colon iritabil sau ai neintelegeri in familie, nu inseamna ca psihicul este dereglat. Inseamna ca pur si simplu ai o problema, fie fizica, fie de comunicare, fie psihologica. Factori care sa duca la aparitia dificultatilor in plan psihologic, fizic sau al relatiilor sunt multi, si diferiti de la o persoana la alta: stressul major, ca atunci cand pierdem pe cineva apropiat, stressul cotidian acumulat, traume de diverse tipuri, tipare de relationare disfunctionale invatate, lipsa de asertivitate in comunicare, si asa mai departe.
Ce se intampla cu omul cand creierul este bolnav?
Creierul este “bolnav” in afectiunile neurologice, cum se intampla in atacul vascular cerebral sau dupa accidente. Daca ne referim la patologia psihiatrica, creierul nu este bolnav din punct de vedere organic. Aceasta face parte din definitia afectiunilor psihiatrice. Pot apare dereglari la nivel de neurotransmitatori in creier, despre care nu se cunoaste foarte exact daca sunt cauza sau efectul patologiei. Repet, persoanele are apeleaza la psihoterapie nu au “creierul bolnav”.
Comments are closed