Ce este anxietatea de separare

Mersul la scoala este de obicei un eveniment placut pentru copiii mici. Dar pentru unii mersul la scoala produce panica sau frica intensa. Parintii trebuie sa se ingrijoreze daca copilul se plange in mod regulat ca se simte rau sau cere sa ramana acasa datorita unor plangeri fizice minore. A nu vrea sa mearga la scoala poate apare oricand, dar cel mai frecvent la copiii de 5-7 si 11-14 ani, atunci cand copilul are de-a face cu noi provocari la scoala primara si in ciclul secundar. Copilul poate suferi de o frica paralizanta daca paraseste siguranta casei si parintilor. Panica copilului si refuzul de a merge la scoala este foarte dificil pentru parinti, dar aceste temeri si acest comportament poate fi tratat cu succes cu ajutorul profesionistilor.

Refuzul de a merge la scoala incep adesea dupa o perioada petrecuta acasa in care copilul s-a apropiat de parinte, cum este vacanta de vara, sau o boala. De asemenea poate urma unei intamplari stressante, cum este moartea unui animal de companie sau a unei rude, o schimbare la scoala sau mutarea familiei.

Simptomele anxietatii de separare

Copilul se poate plange de durere de cap, durere de gat sau durere de stomac inainte de a trebui sa plece la scoala. Boala cedeaza dupa ce copilului i se permite sa stea acasa, si reapare in urmatoarea dimineata inainte de a  trebui sa mearga la scoala. Deoarece panica apare ca urmare a faptului ca trebuie sa paarseasca casa mai degraba decat statul la scoala, copilul este adesea calm odata ce a ajuns la scoala.

Copilul caruia ii este excesiv de teama sa mearga la scoala poate prezenta:

– ii este teama sa stea singur in camera

– are un comportament de “agatare”

–  este foarte ingrijorat si ii este teama pentru parintii sai

–  se tine peste tot prin casa dupa mama sau tata

– are dificultati sa adoarma

–  are cosmaruri

–  are o teama nerealista, exagerata, fata de animale, monstri, hoti

– ii este teama sa fie singur pe intuneric

–  are crize atunci cand i se cere sa mearga la scoala

Asemenea simptome si comportamente sunt obisnuite in randul copiiilor cu anxietate de separare. Efectele potentiale pe termen lung sunt serioase pentru un copil cu anxietate de separare persistenta care nu primeste tratament.

Tratament si psihoterapie in anxietatea de separare

Atunci cand teama persista parintii si copilul trebuie sa consulte un psihoterapeut/ psiholog/ psihiatru. Refuzul de a merge la scoala la copilul mare sau adolescent necesita un tratament mai intensiv.

Teama si panica de a parasi casa si parintii si teama de mersul la scoala poate fi tratata cu succes.

Categories:

Comments are closed