Copilul si tulburarile de somn

Multi copii au tulburari de somn. Exemplele includ:

–          trezirea frecventa in cursul noptii

–          vorbitul in somn

–          dificultati de adormire

–          trezitul din somn cu tipete

–          somnolenta in cursul zilei

–         enurezis nocturn

–          cosmaruri

–          scrasnitul din dinti

–          trezitul devreme

Cauzele tulburarilor de somn la copil

Multe probleme legate de tulburarile de somn la copil se datoreaza obiceiurilor proaste sau anxietatii. Problemele persistente pot de asemenea sa fie simptomele dificultatilor emotionale. Anxietatea de separare este un punct de referinta al dezvoltarii copilului. Pentru copiii mici a merge la culcare inseamna separare. Unii copii fac tot ce se poate pentru a evita separarea la culcare. Pentru a minimaliza tulburarile de somn parintele trebuie sa impuna o ora de culcare constanta si o rutina constanta de somn pentru copil. Pe masura ce copilul creste, el trebuie incurajat sa adoarma fara sa mai fie leganat sau hranit. Altfel, copilul va avea probleme in a dormi singur.

Cosmarurile la copil

Cosmarurile sunt obisnuite in copilarie. Copilul isi aminteste adesea cosmarurile, care de obicei implica amenintari majore la adresa lui. Cosmarurile, care incep la varsta diferite, afecteaza mai mult fetele decat baietii. Pentru unii copii cosmarurile sunt frecvente, serioase, si interfereaza cu somnul odihnitor.

Terorile nocturne, somnabulsimul si vorbitul in somn. Parasomniile

Terorile nocturne, somnabulismul si vorbitul in somn sunt o grupa rara de tulburari de somn, numite parasomnii. Teroarea nocturna este diferita de cosmaruri. Copilul cu teroare nocturna tipa incontrolabil si pare sa fie treaz, dar este confuz si nu poate comunica. Terorile nocturne apar de obicei la 4-12 ani. Copiii care sunt somnambuli par sa fie treji in timp ce merg si se misca, dar de fapt dorm si sunt in pericol de a se rani singuri. Somnabulismul de obicei apare la 6-12 ani. Atat terorile nocturne cat si somnabulismul apar cu agregare familiala si afecteaza mai mult baietii decat fetele. Cel mai adesea aceste tulburari de somn apar ocazional sau episodic. Atunci cand aceste episoade apar frecvent, de cateva ori pe noapte, sau in fiecare noapte timp de mai multe saptamani, sau interfereaza cu activitatile de peste zi ale copilului, poate fi neecsar tratamentul psihiatric/ psihoterapeutic.

Tratament si psihoterapie in tulburarile de somn

Din fericire, pe masura ce copilul avanseaza in varsta, tulburarile de somn au tendinta sa dispara. Dar daca tulburarea produce ingrijorare parintilor poate fi consultat medicul de familie sau psihoterapeutul.

Categories:

Comments are closed