Persoanele cu tulburare de personalitate paranoida sunt neincrezatoare si suspicioase, astfel ca intrepreteaza in mod constant intentiile persoanelor din jur ca fiind rauvoitoare. Ca urmare, vor presupune ca ceilalti ii vor exploata, leza sau insela, chiar daca nu au nici un fel de dovezi in acest sens. Aceste persoane suspecteaza, pe baza a foarte putine fapte sau uneori fara nici un fel de dovada, ca ceilalti oameni comploteaza impotriva lor si ca ii pot ataca brusc, oricand si fara motiv. Simt adesea ca au fost profund si irevocabil prejudiciatide o alta persoana. Sunt preocupati de dubii nejustificate referitoare la loialitatea si corectitudinea prietenilor lor, a familiei si colegilor de serviciu, ale caror actiuni sunt mereu analizate pentru a demonstra ca acestia au intentii ostile. Orice abatere perceputa de la corectitudine si loialitate serveste la sustinerea supozitiilor lor. Sunt atat de surprinsi cand un prieten sau coleg le arata loialitate, incat nu le vine sa creada. Atunci cand se afla in dificultate se asteapta ca prietenii si colegii sa ii atace sau sa ii ignore.

Persoanele cu tulburare de personalitate paranoida refuza sa aiba incredere sau sa fie apropiati de alti oameni pentru ca se tem ca informatiile pe care le impartasesc altora vor fi folosite contra lor. Pot refuza sa raspunda la intrebari privitoare la propria persoana, sustinand ca informatiile cerute sunt “chestiuni personale”. De fapt, se tem de potentialele consecinte ale dezvaluirilor lor. Vad semnificatii degradante sau amenintatoare in cele mai nevinovate remarci sau evenimente. De exemplu, o persoana cu tulburare de personalitate paranoida poate interpreta o eroare a unui vanzator dintr-un magazin ca tentativa deliberata de furt, sau poate considera ca o gluma nevinovata este un grav atac la persoana. Complimentele sunt adesea interpretate eronat si considerate critici: de exemplu daca este complimentat pentru o realizare, va considera ca aceasta este o incercare de a-l presa sa munceasca si mai mult. Daca le oferim ajutor, pot crede ca de fapt ii criticam ca nu au facut suficient de bine lucrul respectiv.

Persoanele cu aceasta tulburare de personalitate nu uita niciodata insultele, injuriile sau ofensele pe care cred ca le-au primit. Ofense minore dau nastere la ostilitate majora, care persista mult timp. Pentru ca sunt tot timpul foarte atenti la intentiile presupus rauvoitoare ale altora, adesea simt ca au fost atacati sau jigniti intr-un mod oarecare. Sunt prompti in contraatac si reactioneaza cu furie la presupusele insulte.

Cei cu tulburare de personalitate paranoida pot fi gelosi in mod patologic, suspectandu-si adesea partenerul/partenera de infidelitate, fara nici un motiv. Pot strange probe banale si circumstantiale pentru a-si sustine convingerile de gelozie. Doresc sa mentina un control complet asupra relatiilor intime pentru a evita sa fie inselati si se framanta tot timpul cu intrebari legate de intentiile si fidelitatea partenerului/partenerei.

In general se inteleg greu cu alti oameni si au adesea probleme in relatiile intime. Suspiciozitatea si ostilitatea lor excesive se pot exprima prin certuri in public, proteste repetate, sau detasare ostila. Pentru ca sunt foarte atenti la eventualele amenintari, pot actiona in mod secret si indirect, parand reci si lipsiti de sentimente tandre. Desi par a fi obiectivi, rationali si insensibili, au de fapt emotii foarte labile in care predomina expresiile ostile, incapatanate si sarcastice. Natura lor combativa si suspicioasa poate provoca un raspuns ostil la alte persoane, ceea ce nu face decat sa le confirme suspiciunile initiale.

Deoarece persoanele cu tulburare de personalitate paranoida sunt lipsite de incredere in alte persoane, au o nevoie crescuta de independenta si un sentiment puternic de autonomie. Au de asemenea nevoie sa ii controleze pe ceilalti cat mai mult. Sunt adesea rigizi, critici cu ceilalti, cu toate ca ei insisi au mari dificultati in a accepta orice critica. Pot sa ii invinovateasca pe ceilalti pentru propriile lor deficiente. Adesea sunt implicati in dispute legale.

Persoanele cu tulburare de personalitate paranoida cauta mereu sa isi confirme ideile negative preconcepute despre ceilalti sau despre situatiile cu care se confrunta, atribuind intentii rauvoitoare altora, acestea fiind insa proiectarea propriilor lor frici. Pot avea fantezii de grandoare nerealiste si tind sa dezvolte stereotipuri negative fata de altii. Atrasi de formularile simpliste ale lumii, se tem mult de situatiile ambigue. Pot fi perceputi ca fanatici si formeaza culte sau grupe strans unite cu alte persoane care le impartasesc sistemele de convingeri paranoide.

Ca raspuns la stres pot avea scurte episoade psihotice, iar in unele cazuri tulburarea de personalitate paranoida este un precursor al tulburarii psihotice delirante sau al schizofreniei

Categories:

Comments are closed