Tulburarea de personalitate schizotipala se caracterizeaza prin deficite sociale si interpersonale, manifestate prin disconfort acut in relatii si reducerea capacitatii de a avea relatii stranse, precum si prin distorsiuni de gandire si excentricitati de comportament. Persoanele cu tulburare de personalitate schizotipala au adesea idei de referinta, adica interpretari incorecte ale incidentelor si evenimentelor externe, ca avand o semnificatie particulara si insolita. Pot fi superstitiosi sau preocupati de fenomene paranormale, sau pot crede ca au puteri speciale de a intui evenimentele inainte ca acestea sa survina sau ca au capacitatea de a citi gandurile altora. De asemenea, pot crede ca detin un control magic asupra altora: de exemplu are convingerea ca sotia a scos cainele lla plimbare ca rezultat direct al gandului sau ca acest lucru trebuia facut. Alteori recurge la ritualuri magice, de exemplu merge de trei ori pe langa un anumit obiect pentru a evita un deznodamant nedorit.
Persoanele cu tulburare de personalitate schizotipala pot avea tulburari de perceptie, de exemplu simt ca in camera cu ei mai este prezenta o alta persoana sau aud o voce care le murmura numele. Limbajul lor poate include expresii si constructii ciudate sau idiosincratice. Raspunsurile pe care le dau la intrebari pot fi extrem de concrete sau foarte abstracte, iar cuvintele si conceptele sunt utilizate uneori in maniera ciudata, de exemplu spune ca nu era prea comunicatibila la serviciu. Aceste persoane pot fi adesea suspicioase si pot avea ideatie paranoida, de exemplu cred ca colegii de serviciu intentioneaza sa le submineze reputatia.
De cele mai multe ori persoanele cu tulburare de personalitate schizotipala nu au intreaga gama de emotii necesara pentru a avea relatii, astfel ca interactioneaza cu ceilalti in mod necorespunzator, rigid sau retinut. Adesea sunt considerati bizari sau excentrici datorita manierismelor insolite si modului neglijent de a se imbraca cu haine nepotrivite, ca si lipsei de atentie fata de conventiile sociale uzuale: de exemplu evita contactul vizual, poarta haine patate de grasime si rau asortate, nu pot glumi cu colegii, etc.
Cei care au tulburare de personalitate schizotipala simt ca relationarea interpersonala este problematica si sunt incomodati de prezenta altor oameni. Desi uneori isi exprima tristetea privitor la lipsa lor de relatii, comportamentul lor sugereaza o dorinta redusa de contacte intime. Ca urmare nu au prieteni, poate cu exceptia unei rude de gradul I. Sunt anxiosi in relatii sociale, mai ales daca acestea implica persoane pe care nu le cunosc. Interactioneaza cu alti oameni cand nu au incotro, dar prefera sa stea singuri pentru ca simt ca sunt diferiti si nu se pot acomoda la prezenta altor oameni. Anxietatea sociala este greu de inlaturat, chiar si atunci cand petrec mai mult timp impreuna cu alti oameni si incep sa ii cunoasca, pentru ca anxietatea lor se asociaza cu suspiciuni privitoare la intentiile celorlaltora.
Adesea vin la psihoterapie pentru anxietatea sociala, depresie sau stres. Ca raspuns la stres pot avea episoade psihotice scurte si cel putin jumatate au un istoric de episod depresiv major.
Comments are closed