Obezitatea copilului

Problema obezitatii la copil a crescut considerabil in ultimii ani. Obezitatea este una din cele mai usor de recunoscut situatii medicale, dar una din cele mai dificil de tratat. Dieta nesanatoasa si lipsa de exercitiu fizic sunt raspunzatoare pentru peste 300.000 de decese annual. Costul anual al scietatii pentru obezitate este estimat la 1000 de miliarde de dolari. Copiii obezi vor deveni probabil adulti obezi.

Ce este obezitatea?

Cateva kilograme in plus nu inseamna obezitate. Dar ele pot indica faptul ca copilul creste usor in greutate si are nevoie de o dieta sanatoasa. In general copilul nu este considerat obez pana cand greutatea nu este cu cel putin 10% mai mare decat cea recomandata pentru inaltimea si tipologia sa corporala. Obezitatea la copil debuteaza de obicei intre varsta de 5-6 ani si in timpul adolescentei. Studiile arata ca un copil care este obez la varsta de 10-13 ani are o sansa de 80% de a deveni obez in perioada de adult.

Ce cauze are obezitatea?

Cauzele obezitatii sunt complexe si includ factori genetici, biologici, comportamentali si culturali. La baza obezitatea apare atunci cand o persoana mananca mai multe calorii decat arde. Daca un parinte este obez, exista o sansa de 50% ca si copiiii sai sa devina obezi. Daca ambii parinti sunt obezi copilul are o sansa de 80% sa fie obez. Desi exista anumite afectiuni medicale care produc obezitatea, mai putin de 1% dintre obezitati sunt produse de probleme fizice.

Obezitatea la copil si adolescent poate fi legata de:

–          obiceiuri alimentare proaste

–          mancatul in exces

–          lipsa de exercitiu fizic

–          istoricul familial de obezitate

–          boli medicale endocrine sau neurologice

–          medicatie de tip steroizi, medicatie antipsihotica, etc

–          evenimente de viata stressante: separare, divort, mutat, moarte, abuz, etc

–          probleme cu familia si colegii

–          stima de sine scazuta

–          depresia sau alte probleme emotionale

Care sunt riscurile si complicatiile obezitatii?

Exista multe riscuri si complicatii ale obezitatii. Consecintele fizice includ:

–          cresterea frecventei cardiace

–          cresterea presiunii sangvine

–          diabetul zaharat

–          probleme respiratorii

–          tulburari de somn

Obezitatea la copil si adolescent este de asemenea asociata cu un risc crescut de probleme emotionale. Adolescentii cu probleme de greutate tind sa aiba o stima de sine mai scazuta si sa fie mai putin populari decat colegii lor. Pot apare de asemenea depresia, anxietatea si tulburarile compulsive.

Cum poate fi tratata obezitatea?

Copiii obezi au nevoie de evaluare complexa din partea pediatrului si/ sau medicului de familie pentru e exclude riscul unei afectiuni medicale. In absenta unei afectiuni medicale, singura modalitate pentru a pierde in greutate este reducerea numarului de calorii si cresterea nivelului de activitate fizica a copilului sau adolescentului. Pierderea in greutate poate interveni numai acolo unde exista motivatie. Deoarece obezitatea afecteaza de obicei mai mult de un singur membru al familieie, mancatul sanatos poate devni un obicei alimentar in familie si astfel sa imbunataeasca sansele controlului greutatii copilului sau adolescentului.

Ce se poate face?

Incepeti un program de management al greutatii

Schimbati obiceiurile alimentare

Planificati mesele si selectati cu mai mare grija hrana

Controlati portiile si consumati mai putine calorii

Cresteti nivelul de activitate fizica

Aflati ce mananca copilul la scoala

Mancati in familie in loc sa va uitati la televior sau sa mancati in fata calculatorului

Limitati gustarile

Frecventati un grup de suport

Obezitatea devine in mod frecvent o problema pentru intrega viata. Motivul pentru care cei mai multi adolescenti obezi isi recastiga greutatea este acela ca si-au atins scopul, de a scadea in greutate, dupa care se reintorc la vechile obiceiuri de mancat si exercitiu fizic. Un adolescent obez trebuie deci sa invete sa manace si sa se bucure de mancarurile sanatoase si de asemenea sa faca exercitii fizice regulate pentru a-si mentine greutatea dorita. Parintii copilului obez pot imbunatati stima de sine a copilului prin subliniearea punctelor forte ale copilului si calitatilor sale pozitive, mai degraba decat sa se focalizeze pe problema greutatii.

Psihoterapia in obezitatea la copil si adolescent

Atunci cand un copil sau un adolescent cu obezitate are si probleme emotionale, psihoterapeutul poate lucra cu copilul pentru a realiza un plan de tratament complex. Un asemenea plan include realizarea unei diete sanatoase, managementul activitatilor fizice, schimbari comportamentale si implicarea familiei in rezolvarea problemei.

Categories:

Comments are closed