Obezitatea si supraponderalitatea sunt foarte raspandite in lumea moderna, datorate atat factorilor care tin de stilul de viata: calitatea meselor, sedentarism, precum si de anumite afectiuni organice si endocrine, dar cel mai frecvent avand o importanta componenta psihologica.

De multe ori regimul alimentar nu da rezultate in obezitate pentru ca este perceput de persoana ca o etoda de auto- pedepsire, ceea ce si este in mare masura. Curele de slabire pot aduce un aport important in pierderea in greutate, ca si sfatul nutritionistului, dar de multe ori acestea nu sunt suficiente.

Persoana care este obeza are frecvent probleme legate de cantitatea de mancare ingurgitata, ca metoda de substituire psihologica. Acesta este motivul pentru care, pe langa tratamentul nutritionist, sau uneori chiar ca tratament de prima intentie, psihoterapia isi aduce aportul important la scaderea in greutate a obezului.

Ce este obezitatea?

Obezitatea este definita ca o crestere a greutatii corporale cu peste 20% peste greutatea ideala.

Obezitatea se exprima prin valoarea indicelui de masa corporala sau BMI (Body Mass Index), care se refera la greutatea persoanei, exprimata in kilograme, raportata la inaltimea persoanei, exprimata in metri patrati de suprafata corporala.

Functie de indicele de masa corporala o persoana poate fi incadrata astfel:

Indice de masa corporala mai mic de 18,5: subponderal

Indice de masa corporala intre 18,5 si 24,9: normal

Indice de masa corporala intre 25 si 29,9: supraponderal

Indice de masa corporala intre 30 si 34,9: obezitate gr. I

Indice de masa corporala intre 35 si 39,9: obezitate gr. II

Indice de masa corporala mai mare de 40: obezitate gr. II

Obezitatea in Romania

Conform unui studiu efectuat de Abbot Laboratories:

In Romania, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate si 20% este supraponderala. Nnumarul copiilor supraponderali este cu 18% mai mare in ultimii zece ani, iar cele mai afectate sunt persoanele cu varsta intre 15-64 de ani. 40% dintre copii sunt supraponderali, 60% dintre adulti sunt supraponderali, iar 30% sunt obezi. procentul barbatilor obezi este de 27%, iar cel al femeilor de 29%. Obezitatea este factor de risc in aproximativ 75% din bolile contemporane; un roman din trei este supraponderal- unul din patru este obez; in Romania sunt peste 3,5 milioane de obezi; doar 10% dintre acestia merg la un control medical; numai unu la suta dintre ei sunt inclusi intr-un program national de educatie impotriva obezitatii.

Clasificarea obezitatii

Obezitatea se clasifica functie de procentul din greutatea corporala ideala in: obezitate blanda, obezitate moderata, obezitate severa, obezitate morbida si obezitate maligna.

Tratamentul obezitatii si psihoterapia in obezitate

Tratamentul imediat in obezitate cuprinde modificarea dietei, integrarea intr-un program de exercitii fizice si schimbarea stilului de viata. Acestea sunt insa de multe ori dificil de pus in practica.

Psihoterapia isi are locul in tratamentul obezitatii pentru ca persoana sa constientizeze aspecte legate de  imaginea sa, cantitatile si alimentele consumate, ceea ce inseamna alimentatia pentru ea si  propriile deprinderi prost formate.

Obezitatea presupune si fixatii de natura psihologica. Psihoterapia are astfel sens in schimbarea stilului de viata: modificarea imaginii de sine, a programului, schimbarea relatiilor disfunctionale in zona alimentara, resemnificarea alimentelor si alimentatiei, cresterea rezistentei la stres, educarea vointei, descoperirea compensatiilor incorecte si inlocuirea lor.

La conflictele, traumele sau fixatiile de natura psihologica care intervin in obezitate se adauga de foarte multe ori o serie de beneficii secundare mai mult sau mai putin observabile, dar neconstientizate (comoditate, victimizare, mentinerea unor relatii disfunctionale din teama de schimbare, din teama de integrare sociala sau relationala etc.).

Metode psihoterapeutice in tratamentul obezitatii

Hipnoza in tratamentul obezitatii

In hipnoza se folosesc sugestii care se refera fie la modificarea imaginii corporale, fie la excluderea unor alimente periculoase. Hipnoza este de asemenea utila in a depista momentele traumatice care stau la baza simptomelor de natura alimentara, conflictele interne care blocheaza inaintarea in tratament sau temerile inconstiente de la varste foarte mici.

Psihoterapia de grup in tratamentul obezitatii

Persoanele care au aceeasi problema inteleg mult mai bine ca oricine altcineva ceea ce se intampla, nevoile noastre, si de aceea grupurile de suport/ consiliere, ghidate de catre psihoterapeut/ consilier, dau rezultate. Fiecare membru al grupului are astfel sansa de a fi inteles si acceptat, pe de o parte, si de a face pasi spre depasirea propriei probleme, pe de alta parte.

Persoanele obeze sau supraponderale sunt adesea marginalizate, iar lupta cu kilogramele nu este deloc usoara. Neintelegera celor din jur duce adesea la tristete sau chiar depresie, sau dimpotriva, la furie, agresivitate- constienta sau inconstienta.

Grupul de suport/ consiliere pentru supraponderali este alternativa la aceste reactii. Terapeutul ghideaza grupul de consiliere si psihoterapie spre gasirea de solutii, si fiecare persoana din grup are astfel sansa de a face ceva in sensul gasirii solutiilor proprii, beneficiind in acelasi timp de suportul si intelegerea grupului.

Categories:

Comments are closed