Ce cazuri deosebite ati avut si cum s-au rezolvat? Prin ce metode?

Fiecare caz este deosebit. Putem spune ca exista “cazuri” mai usor de abordat sau mai dificil de abordat, desi prefer sa nu folosesc termenul de “caz”, pentru ca ne ocupam in primul rand de persoana, nu de afectiunea sau problema sa. Asa cum se spune in medicina, nu exista boala, ci bolnav. Am putea spune deci ca nu exista problema, ci persoane cu probleme.

Psihoterapia se aplica unei game mari de afectiuni si probleme: nevroze, psihoze, disfunctii sexuale, boli psihosomatice, depresie, anxietate, fobii, tulburari de personalitate, dependenta de diverse substante, dificultati de comunicare, disfunctii familiale, stress postraumatic, victime ale abuzurilor, insomnie, si asa mai departe. Lista este foarte lunga.

Nu exista o reteta sau metoda universala, si nici o psihoterapie nu functioneaza pe o singura tehnica sau metoda. Ceea ce se urmareste este ceea ce se potriveste cel mai bine persoanei care vine la psihoterapie, si acesta este motivul pentru care la ora actuala se considera ca cea mai eficace este psihoterapia integrativa. Adica cu aceeasi persoana, in diferite sedinte de psihoterapie sau in cadrul aceleiasi sedinte se merge pe o combinatie de tehnici care apartin mai multor scoli de psihoterapie: psihoterapie Ericksoniana si hipnoza clinica, tehnici de relaxare, gestalt- terapie, psihodrama, psihosexologie, analiza tranzactionala, psihoterapie cognitiv- comportamentala, terapie prin joc, ca sa dam numai cateva exemple.

Hipnoza inseamna ca voi intra in transa, voi dormi?

Nu, hipnoza nu are nici o legatura cu somnul sau cu modificarea starii de contienta. Transa hipnotica se refera la concentrarea asupra unei anumite probleme, pe imageria mentala, si este de altfel o stare care apare in mod natural, fiziologic, la fiecare 90-120 de minute, ca momente de pierdere a concentrarii focalizate pe ceea ce se intampla in jur. Exemple concrete sunt acelea in care citim o carte si suntem absorbiti de actiunea cartii. Citirea unei carti “este hipnoza”.

Mi se pot “baga idei in cap” prin hipnoza?

Putin probabil. Sau mai degraba raspunsul ar fi ca exista posibilitatea sa fiti foarte influentabil, dar acest lucru nu are legatura cu hipnoza. Daca ati fost convins de ceva anume “in hipnoza” sansele sunt la fel de mari sa fi putut fi convins fara utilizarea hipnozei.

Atacurile de panica pot fi tratate prin psihoterapie?

Da, psihoterapia este de altfel tratamentul de electie in atacurile de panica.

Ce sanse exista pentru ameliorarea anorexiei prin psihoterapie?

Cele mai multe persoane cu anorexie nu apeleaza la psihoterapie de buna voie, ci sunt aduse de catre familie. Cu toate acestea psihoterapia este recomandata in anorexie.

Depresia se trateaza prin psihoterapie?

Da, tratamentul depresiei este atat psihoterapeutic cat si medicamentos, functie de gravitatea depresiei. In orice caz, psihoterapia este indicata in toate formele de depresie.

Colonul iritabil se poate trata prin psihoterapie?

Da, colonul iritabil este tratabil prin psihoterapie, in sensul ca de multe ori psihoterapia este un tratament adjuvant in colonul iritabil, care este considerat o boala cu componenta psihosomatica majora.

Prin hipnoza se poate afla adevarul?

Persoana care apeleaza la metode de psihoterapie prin hipnoza poate minti la fel de bine in transa hipnotica ca si in stare de veghe.

Prin hipnoza se pot recupera amintirile pierdute?

Sunt sanse destul de mici pentru a face acest lucru. Cercetarile arata ca hipnoza nu imbunatateste cu nimic memoria si ca nu faciliteaza recuperarea amintirilor. Dimpotriva, poate facilita crearea asa-numitor “amintiri false”. Acestea au importanta in psihoterapie indiferent de veridicitatea lor, pentru ca reflecta continutul inconstient, dar nu pot fi folosite pentru demonstrarea “adevarului” sau in justitie.

Cum fac o programare pentru psihoterapie? Pot veni direct la cabinet in timpul orelor de program?

Programarea este preferabil sa se faca telefonic, in sensul ca puteti veni la cabinet in timpul orelor de program, dar psihoterapeutul la care doriti sa apelati are probabil programari facute pentru ziua respectiva si nu se va putea ocupa de dumneavoastra. Pentru a scuti un drum pana la cabinet este preferabil sa sunati in prealabil la numarul de telefon al psihoterapeutului respectiv.

Cabinetul de psihoterapie se ocupa si de avizarea pentru permis de conducere auto?

Nu, pentru aceasta trebuie sa apelati la un cabinet de psihologie rutiera/ psihologia muncii si transporturilor.

Cefaleea repetitiva poate fi tratata prin psihoterapie?

In cazul in care nu este de cauza pur neurologica, da.

Schizofrenia poate fi tratata prin psihoterapie?

Tratamentul prin psihoterapie este recomandat in schizofrenie, cu mentiunea ca sansele sunt acelea de facilitare a reinsertiei socio- profesionale si de imbunatatire a capacitatii de relationare, si mai putin de vindecare definitiva.

Se pot trata problemele de relatie in cuplu si in psihoterapia individuala?

Pentru problemele de cuplu este preferabila psihoterapia de cuplu/ familie, dar daca unul dintre parteneri nu doreste sa vina la psihoterapie, se poate face psihoterapie individuala doar cu unul dintre partenerii din cuplu, chiar daca cu rezultate probabil mai slabe decat daca s-ar prezenta ambii parteneri.

Ce face psihoterapia si la ce este buna?

Psihoterapia este ceva rational si accesibil, un proces logic, usor de inteles si de urmarit. Este un dialog, in care va prezentati dificultatile cu care va confruntati, psihoterapeutul va asculta si va adreseaza intrebari, va poate oferi idei sau interpretari noi in legatura cu ceea ce se intampla, va provoaca sa gasiti solutii. Mijloacele prin care terapeutul realizeaza aceste lucruri sunt diverse: prin restructurarea felului in care este pusa problema, prin reformulare, prin oferirea posibilitatilor de traire experientiala, prin construirea de metafore, prin interpretari alternative. Cu ajutorul psihoterapeutului va puteti modifica emotiile, sau reactiile, sau tiparele de gandire si comportament, va puteti da seama ce se intampla cu dificultatea pe care o aveti, de unde provine ea, si astfel puteti opera schimbarea care duce la rezolvarea problemei.

Psihoterapia este reprezentata de o gama de tehnici bazate pe dialog, comunicare si schimbare comportamentala, care are drept scop imbunatatirea sanatatii psihologice a persoanei sau imbunatatirea relatiilor dintr-un grup

Ce este psihoterapia?

In psihoterapie se foloseste dialogul, precum si alte forme de comunicare, de exemplu trairea experientiala din hipnoterapie sau exprimarea artistica in art-terapie.

Psihoterapia se adreseaza problemelor si dificultatilor de zi cu zi, in cadrul relatiilor sau pentru satisfacerea nevoilor personale, afectiunilor psihosomatice si disfunctiilor sexuale, sau pentru a facilita insanatosirea in afectiuni psihice.

Ce nu este psihoterapia?

Psihoterapia nu este “un sfat”. O parte a problemei poate fi tocmai aceea ca ati primit o gramada de sfaturi si totusi problema nu s-a rezolvat. Scopul tratamentului este de a va descoperi propriile prioritati, propriul drum, resursele necesare pentru a lua o decizie, intelegerea a ceea ce se intampla cu dvs. Psihoterapeutul nu da “sfaturi”.

Psihoterapia nu este un tratament- minune prin care problemele dvs. se vor rezolva intr-o ora sau doua. O problema veche de trei ani nu poate fi rezolvata in trei zile. Dar poate fi rezolvata.

La cine as putea sa apelez? Cum aleg psihoterapeutul?

Puteti apela la un cabinet de psihoterapie, unde faceti o programare la psihoterapeutul pe care l-ati ales sau la secretariatul cabinetului respectiv, telefonic sau la receptie.

Ce se intampla in cursul sedintelor de psihoterapie?

In prima sau primele sedinte de terapie psihoterapeutul va face o evaluare, adica va invita sa va exuneti problema, va adreseaza intrebari de clarificare, va acorda suport.

Apoi se discuta care sunt problemele esentiale, ce anume doriti sa schimbati, si se stabileste de comun acord “un plan de actiune”. Pe parcursul sedintelor de psihoterapie, in cursul dialogurilor purtate, a invatarii relaxari sau imaginarii anumitor situatii, a trairii experientiale sau jocurilor de rol, problema se va “restructura” si veti avea mult mai usor acces la o solutie.

De ce nu pot primi ajutorul de care am nevoie de la un prieten, sau din carti?

Prietenii sunt de cele mai multe ori bine intentionati, insa nu reusesc sa ne ajute eficient.

Cunoasterea mecanismelor psihologice din spatele unei probleme face ca ajutorul acordat sa devina eficient si aici intervine psihoterapeutul.

Cartile sunt o sursa buna de cnostinte teoretice insa pentru a opera schimbarea, a rezolva problema, avem nevoie de o abordare practica. Pe care o putem obtine in cadrul sedintelor de psihoterapie.

Cat dureaza o sedinta de psihoterapie?

In general o sedinta de psihoterapie are durata de 50 de minute. Se pot programa si sedinte mai lungi, in functie de problematica, posibilitatile de programare si preferinta clientului.

Cat va dura psihoterapia?

Nu exista o durata standard a psihoterapiei.

Psihoterapeutul nu va poate spune in momentul in care faceti o programare cat anume va dura psihoterapia. pentru ca nu stie inca ce problema aveti. ce alte probleme sunt asociate acesteia, etc. In pluc, evolutia fiecarei persoane este diferita si desi exista “probleme” si “boli”, psihoterapeutul trateaza persoana, si nu problema. Nu exista probleme, exista persoane cu probleme.

Ar fi indicat sa apelez la psihoterapie impreuna cu partenerul?

Exista situatii in care problema sau dificultatile nu tin de o singura persoana.

Certurile frecvente in cadrul cuplului de exemplu, se leaga de comunicarea intre doua persoane.

Dificultatile sexuale ale unuia din parteneri sunt si ele de multe ori o problema de cuplu.

Psihoterapia se poate desfasura fie individual,, fie cu ambii pareneri din cuplu, in functie de necesitati, de preferintele si disponibilitatea lor. Pentru unele probleme si dificultati psihoterapia de cuplu este indicata.

Ar fi bine sa-mi duc copilul la psihoterapeut?

Copiii pot avea si ei probleme emotionale, ca si adultii. Dar rareori un copil va apela la psihoterapeut. Este nevoie ca parintii sa faca acest lucru in locul lui.

Atunci cand copilul nostru are nevoie de ajutor pentru dificultatile cu care se confrunta psihoterapia poate fi raspunsul.

Comments are closed