Ce este encoprezisul
Cei mai multi copii isi pot controla defecatia si pana la varsta de 3-4 ani sunt invatati cu toaleta. Problemele de control intestinal pot duce la murdarirea patului, ceea ce cauzeaza frustrare si manie copilului, parintilor, profesorilor si altor persoane importante din viata copilului. In plus, dificultatile sociale in cazul acestei probleme pot fi severe- adesea copilul este batjocorit de prieteni si evitat de adulti. Encoprezisul poate duce la scaderea stimei de sine la copil.
Cauzele encoprezisului si incontinentei fecale
Unele din cauzele incontinentei fecale sunt:
Probleme in timpul invatarii mersului la olita sau toaleta
Dizabilitati fizice, care fac dificil pentru copil sa se curete singur
Afectiuni fizice, cum sunt constipatia cronica sau boala Hirschprung
Probleme familiale si emotionale
Incontinenta fecala care nu este produsa de o cauza fizica este numita encoprezis. Copiii cu encoprezis pot avea si alte probleme, cum sunt dificultatile de concentrare, toleranta scazuta la frustrare, hiperactivitatea si coordonarea slaba. Ocazional, problema encoprezisului incepe atunci cand are loc o schimbare stressanta in viata copilului, cum este nasterea unui frate, separarea sau divortul parintilor, probleme familiale, sau mutarea intr-o casa sau scoala noua. Encoprezisul apare mai frecvent la baieti decat la fete
Tratament si psihoterapie in encoprezis
Desi cei mai multi copii cu incontinenta fecala nu au o problema fizica, ei trebuie evaluati complex de catre medicul de familie sau pediatru. Daca nu sunt gasite cauze fizice si problemele continua urmatorul pas este evaluarea copilului de catre psihoterapeut. Psihoterapeutul sau psihiatrul vor trece in revista rezultatele evaluarilor medicale si astfel pot decide ce probleme emotionale contribuie la encoprezis.
Encoprezisul poate fi tratat printr-o combinatie de metode educationale, psihoterapeutice si comportamentale.Cei mai multi copii cu encoprezis pot fi ajutati, dar progresul poate fi lent si psihoterapia poate fi de durata. Tratamentul cat mai timpuriu al encoprezisului poate impiedica si reduce suferinta sociala si emotionala a copilului si familiei.
Comments are closed