Ce este dorinta sexuala diminuata?

Dorinţa sexuala diminuate este o deficienţă sau absenţă a fanteziilor sexuale şi a dorinţei de activitate sexuală.

Dorinţa sexuală diminuată poate fi globală şi cuprinde toate formele de manifestare sexuală sau poate fi situaţionala şi limitată la un partener sau la o anumită activitate sexuală (de ex., la raportul sexual normal, dar nu şi la masturbare). Există puţină motivaţie pentru a căuta stimuli si o frustrare redusă când persoana este deprivată de oportunităţi pentru manifestarea sexuală.

Persoana nu iniţiază de regulă nici o activitate sexuală sau se poate angaja în ea în mod involuntar, când este iniţiată de partener. Deşi frecvenţa experienţelor sexuale este redusă, presiunea din partea partenerului sau a necesităţilor nonsexuale (de ex., pentru confort fizic sau intimitate) poate creşte frecvenţa contactelor sexuale.

Simptome ale dorintei sexuale diminuate

Interesul sexual scăzut este asociat frecvent cu probleme de excitaţie sexuală sau cu dificultăţi orgasmice. Deficienţa în dorinţa sexuală poate fi disfuncţia primară sau poate fi consecinţa deprivării emoţionale induse de perturbările în excitaţie sau orgasm. Unele persoane cu dorinţă sexuală scăzută îşi menţin însă capacitatea pentru o excitaţie sexuală şi orgasm adecvate, ca răspuns la stimularea sexuală.

Tulburările depresive sunt adesea asociate cu dorinţa sexuală scăzută, iar debutul depresiei poate precede, poate fi concomitent ori poate fi consecinţa dorinţei sexuale deficitare.

Persoanele cu dorinţă sexuală diminuată pot avea dificultăţi în dezvoltarea unor relaţii sexuale stabile.

Evoluţia disfunctiei sexuale diminuate

Disfunctia sexuala diminuata apare în general in perioada adultă, după o perioadă de interes sexual adecvat, în asociere cu probleme psihologice, evenimente de viaţă stresante sau dificultăţi interpersonale. Pierderea dorinţei sexuale poate fi continuă sau episodică, în funcţie de factorii psihosociali sau relaţionali. Un tipar episodic de pierdere a dorinţei sexuale apare la unele persoane în legătură cu probleme referitoare la intimitate şi obligaţiile conjugale.

Criteriile de diagnostic pentru dorinta sexuala diminuata

-Fantezii sexuale şi dorinţa de activitate sexuală persistent sau recurent deficitare (sau absente).

-Perturbarea cauzează detresă sau dificultate interpersonală marcată .

-Disfuncţia sexuală nu este explicată mai bine de altă patologie şi nu se datorează exclusiv efectelor fiziologice directe ale unei substanţe (de ex., un drog de abuz, un medicament) ori ale unei boli medicale generale.

Tratamentul dorintei sexuale diminuate

Tratamentul dorintei sexuale diminuate este prin psihoterapie, cel mai frecvent utilizate metode fiind psihoterapia cognitiv-comportamentala, psihoterapia psihodinamica si psihoterapia integrativa. In general se pune accentul asupra fanteziilor sexuale ale persoanei (in cele mai multe cazuri absente) si asupra cognitiilor irationale.

Comments are closed