Ce este disfunctia erectila?
Elementul esenţial al tulburării de erecţie a bărbatului îl constituie incapacitatea recurentă sau persistentă de a atinge sau de a menţine până la realizarea activităţii sexuale o erecţie adecvată. Tulburarea de erectie cauzeaza detresă sau dificultate interpersonală marcată.
Există diverse tipare de disfuncţie erectilă. Unii indivizi relatează incapacitatea de a avea erecţie încă de la începutul experienţei sexuale. Alţii se plâng de faptul că au o.erecţie adecvată înaintea actului sexual, dar pierd turgescenţa peniană când încearcă penetrarea. In fine, alţii relatează că au o erecţie suficient de fermă pentru penetrare, dar că pierd turgescenţa peniană, înainte sau în timpul intromisiunii. Unii bărbaţi relatează că sunt capabili de erecţie numai în cursul masturbării sau la deşteptarea din somn. Erecţiile masturbatorii pot fi, de asemenea, pierdute, dar acest fapt nu este frecvent.
Subtipuri de tulburare de erectie
Subtipurile sunt prevăzute pentru a indica debutul (primară versus căpătată), contextul (generalizată versus situaţională) şi factorii etiologici (datorată factorilor psihologici, datorată unor factori combinaţi) pentru tulburarea de erecţie a bărbatului.
Disfuncţia erectilă poate fi :
Primară: erecţia nu a apărut niciodată sau a fost întotdeauna dificilă;
Secundară : erecţia a fost obţinută şi menţinută în trecut dar nu mai apare în prezent
Disfuncţia erectilă poate apare numai cu anumite partenere sexuale şi poate să preceadă sau să succeadă penetrarea.
În multe cazuri disfuncţia erectilă indică prezenţa unei alte patologii, fiind unul din primele simptome, asfel încât sunt necesare investigaţii medicale pentru a identifica şi trata patologia concomitentă – de exemplu diabetul zaharat, disfuncţiile hormonale, bolile cardiace sau degenerative. Cercetările arată că disfuncţia erectilă precede ischemia miocardică cu 2-3 ani şi că severitatea disfuncţiei erectile este corelată cu boala coronaniană (Montosi şi colab, 2006).
Simptome in disfunctia erectila
Dificultăţile erectile din tulburarea de erecţie a bărbatului sunt asociate frecvent cu anxietate sexuală, teamă de eşec, preocupări în legătură cu funcţionarea sexuală şi o scădere a sentimentului subiectiv de excitaţie şi plăcere sexuală. Disfuncţia erectilă poate rupe relaţiile maritale sau sexuale existente şi poate fi cauza mariajelor neconsumate şi a infertilităţii. Această tulburare sexuală poate fi asociată cu dorinţa sexuală diminuată şi cu ejacularea precoce. Indivizii cu tulburări afective şi cu tulburări în legătura cu o substanţă relatează adesea probleme în legătură cu excitaţia sexuală.
Cauzele disfunctiei erectile
Cauzele disfuncţiei erectile sunt organice, funcţionale şi psihologice, în majoritatea cazurilor mecanismele etiopatogenice fiind de tip combinat. Dacă pacientul nu a avut şi nu are niciodată erecţie atunci probabil cauza disfuncţiei erectile este organică. Dacă pacientul are erecţii, chiar dacă rar, probabil mecanismele etiopatogenice implicate sunt de natură psihologică.
Incapacitatea de a obţine sau menţine erecţia se poate datora factorilor psihologici de tipul gânduri, expectanţe sau interpretări eronate. De fapt mecanismele psihologice sunt implicate în peste 60% din disfuncţiile sexuale. Anxietatea de performanţă asociată cu dezechilibrul sistemului nervos vegetativ poate afecta comportamentul sexual.
Disfuncţia erectilă este sub influenţa mai multor factori: psihologici, neurologici, vasculari, hormonali, locali şi penieni. Cel mai frecvent disfuncţia erectilă este determinată de: hipertensiunea arterială, hiperocolesteromie, diabetul zaharat, ateroscleroză, leziuni medulare, scleroza multiplă, accidente vasculare celebrare, boala Alzheimer, hipertiroidismul, hipotiroidismul, hipogonadismul, hiperprolactinemia, intervenţiile chirurgicale, traumatisme, medicaţie: antidepresive, diuretice, antihipertensive, antiepileptice, chimioterapice, fumat, obezitate, abuzul de alcool, abuzul de droguri, gânduri disfuncţionale.
Psihoterapia in disfunctia erectila
De multe ori disfunctiile erectile, mai ales cele cu debut brusc, se datoreaza problemelor de cuplu sau anxietatii. Psihoterapia are drept scop diminuarea anxietatii si rezolvarea problemelor de cuplu.
Frecvent disfunctia erectila este o situatie temporara datorata stressului si tratamentul este prin psihoterapie.
Comments are closed