Ce este disgrafia?

Disgrafia sau tulburarea expresiei grafice se refera la aptitudinile grafice substantial sub cele la care ne-am astepta la varsta copilui, corespunzator inteligentei sale si educatiei. Disgrafia interfereaza semnificativ cu succesul scolar si/sau activitatile cotidiene in care copilul are nevoie de abilitati grafice.

In general copilul are dificultati in a compune texte scrise, avand multe erori gramaticale si/sau de punctuatie, organizare defectuoasa a paragrafelor, scris extrem de urat sau erori multiple de ortografie.

Faptul ca un copil are insa un scris foarte urat nu inseamna ca are disgrafie. De asemenea, simplele erori de ortografie, neasociate cu alte dificultati grafice, nu inseamna ca un copil are disgrafie.

Prevalenta disgrafiei

Disgrafia este o tulburare foarte rara in situatia in care nu se asociaza cu alte tulburari/ dificultati de invatare.

Evolutia disgrafiei

Disgrafia este rar diagnosticata inainte de terminarea clasei I, deoarece pana la aceasta varsta copilul nu este suficient de pregatit in ce priveste scrisul. De cele mai multe ori disgrafia este diagnosticata in clasa a II-a. Despre evolutia pe termen lung a disgrafiei se stiu insa foarte putine, mai ales avand in vedere faptul ca este o tulburare rara.

Categories:

Comments are closed