Anxietatea sociala, cunoscuta si sub numele de fobie sociala, se caracterizeaza prin frica intensa de a fi privit si evaluat negativ de catre ceilalti in situatii sociale. Unele persoane cu anxietate sociala se simt foarte rau atunci cand trebuie sa apara sau sa vorbeasca in public. Pentru unii este foarte dificil sa comande mancare la restaurant, sa semneze ceva in public sau sa dea un telefon.

Desi persoanele care au anxietate sau fobie sociala stiu ca frica lor este excesiva si nerezonabila, se simt neajutorati in fata sentimentelor de anxietate, de teama. Persoanele cu anxietate sociala se tem ca s-ar putea comporta astfel incat sa fie umiliti sau jenati in fata altora. Anxietatea poate interfera cu rutina zilnica, ocupatia persoanei, sau viata sociala. Poate fi dificil sa termine scoala, sa mearga la un interviu pentru slujba si sa isi gaseasca un partener.

Simptomele fizice ale anxietatii sau fobiei sociale includ:

–         roseata fetei

–         transpiratii

–         tremuraturi

–         greturi

–         palpitatii

–         ameteli

–         durere de cap

Adesea anxietatea sociala este selectiva. Multe persoane se tem de anumite interactiuni sociale cum sunt a da un telefon sau a vorbi cu un vanzator in magazin, sau a tine un discurs, in timp ce in alte situatii se pot comporta absolut normal. Alte persoane pot avea dificultati in acetivitatile zilnice in care ar putea fi observati de altii, cum este sa aiba o conversatie cu un strain sau o persoana care are autoritate, sa participe la sedinte sau la orele de clasa, sa aiba o intalnire, etc. De obicei anxietatea sociala debuteaza in copilarie sau adolescenta. Copiii cu anxietate sau fobie sociala adesea au comportament de agatare, crize sau mutism.

Psihoterapia fobiei sociale

Tratametul anxietatii sau fobiei sociale este in primul rand prin psihoterapie, adaptata nevoilor persoanei, respectiv psihoterapie individualizata, incluzand variate tehnici și intervenții.  Studiile arata ca psihoterapia este un tratament eficace pentru tulburarile anxioase, mai ales pentru atacurile de panica si fobia sociala.

Din punct de vedere cognitiv persoanele care au una din aceste tulburari pot fi ajutate sa devina constiente de tiparele lor de gandire si sa le modifice astfel incat sa isi depaseasca frica. De exemplu o persoana care are fobie sociala poate fi ajutata sa se intrebe cum de este atat de sigura ca ceilalti o judeca atat de aspru.

Din punct de vedere comportamental in caz de atac de panica sau fobie putem modifica reactia persoanei la situatiile care produc anxietate. Psihoterapia poate contine expunerea gradata la situatia care provoaca frica, astfel incat persoana sa se confrunte cu anxietatea sa in maniera structurata.

Psihoterapia include de asemenea managementul anxietatii, relaxarea musculara progresiva, tehnici de imagerie ghidata, etc. Psihoterapia poate fi individuala sau de grup. In psihoterapia de grup este facilitata impartasirea experientelor cu alte persoane iar sarcinile comportamentale pot fi indeplinite intr-un mediu sigur. Sunt studii care arata ca o componenta importanta a psihoterapiei este antrenamentul abilitatilor sociale. Tehnicile interpersonale este de asemenea foarte utile in tratarea depresiei, care este de multe ori asociata tulburarilor anxioase.

Categories:

Comments are closed