Multe persoane se intreaba daca psihoterapia este eficienta pentru problema pe care o au, daca are sens sa mearga la psihoterapie si cat timp va dura psihoterapia.

Cand este eficienta psihoterapia?

Pentru a fi eficienta, psihoterapia necesita colaborarea dintre client/pacient si psihoterapeut. Schimbarile care duc la rezolvarea problemelor, ameliorarea simptomelor sau vindecarea psihopatologiei nu sunt intotdeauna usor de facut, astfel ca necesita implicare si modificarea unor comportamente.

Atunci cand ne gandim ca mergem la psihoterapie trebuie sa ne stabilim, de comun acord cu psihoterapeutul, niste termene realiste. Nu este realist sa ma gandesc ca daca sufar de depresie de 10 ani, o sedinta de psihoterapie va rezolva problema. Tot asa cum, daca am o dificultate emotionala acuta, nu va trebui sa merg la psihoterapie timp de 1 an.

Ce este important pentru ca psihoterapia sa functioneze?

Unul din cele mai importante lucruri pentru functionarea psihoterapiei este o buna relatie terapeutica, adica clientul/pacientul sa aiba o relatie pozitiva cu psihoterapeutul astfel incat sa poata discuta gandurile si sentimentele sale. Pentru ca psihoterapia sa functioneze este necesar sa va simtiti confortabil in relatie cu psihoterapeutul, in ce priveste personalitatea psihoterapeutului si stilul sau de lucru. Daca dupa 2-3 sedinte de psihoterapie nu va simtiti confortabil in relatia cu psihoterapeutul la care ati apelat, poate fi util sa ii cereti sa va recomande un alt psihoterapeut.

Pe de alta parte in psihoterapie pot apare momente neplacute, in care psihoterapeutul va confrunta cu emotii sau comportamente negative pe care le aveti.

Cum stim daca psihoterapia functioneaza?

Nu de putine ori, o persoana care merge la psihoterapie poate avea sentimentlul ca lucurile nu merg asa de repede precum ar dori, dar totusi simte nevoia de a continua sedintele de psihoterapie. Acesta este un indicator destul de bun ca psihoterapia functioneaza.

Un psihoterapeut cu experienta va ajuta clientul/pacientul sa identifice obstacolele cu care se confrunta si de asemenea il va ajuta sa identifice solutii. In psihoterapie pot fi modificate tipare negative de gandire care duc la depresie, tristete, anxietate, comportamente nedorite, si asa mai departe. Clientul/pacientul va invata in psihoterapie sa isi identifice punctele forte si sa isi mobilizeze resursele pentru a face fata obstacolelor cu care se confrunta. Pot fi invatate si practicate metode de comunicare mai eficiente, alte modele de comportament si un alt mod de gandire. Rezultatul final este dezvoltarea personala, care ajuta in controlul propriei vieti si dezvoltarea de relatii pozitive cu ceilalti.

Comments are closed