Ce este violenta domestica?
Din perspectiva violenţei familiale, violenţa domestică îşi are originea în normele sociale care acceptă folosirea violenţei în familie (Gelles şi Straus, 1988). Pe de altă parte, din perspectivă feministă, violenţa domestică este rezultatul structurilor sociale patriarhale care socializează bărbaţii astfel încât să deţină putere şi să controleze femeile, folosind forţa şi violenţa atunci când este necesar (Bogart, 1988). Cercetările în domeniul violenţei domestice sunt foarte diferite, funcţie de perspectiva teoretică a studiului. Cercetătorii care au plecat de la premiza violenţei în familie susţin că în cadrul conflictelor violenţa este folosită atât la bărbaţi cât şi la femei, în timp ce cercetătorii care au îmbrăţişat punctul de vedere feminist susţin că în general bărbaţii agresează femeile. Johnson (2001) susţine că aceste cercetări investighează de fapt două tipuri diferite de violenţă domestică. Anumite tipuri de violenţă domestică sunt apanajul bărbaţilor, în timp ce alte tipuri de violenţă domestică sunt implicaţi atât bărbaţii cât şi femeile. Conform cu Johnson există patru tipuri de violenţă domestică: violenţa situaţională de cuplu, teorismul intim, rezistenţa violentă şi controlul violent mutual. Violenţa se bazează pe doi factori: tendinţa violentă a individului şi motivaţia pentru controlul partenerului.
Tipuri de violenta domestica
Terorismul intim descrie cuplul violent în care unul din parteneri este violent şi îl controlează pe celălat, care este fie non-violent, fie violent şi necontrolant. Acesta este tipul de violenţă domestică exercitată în special de bărbaţi. Descrie un cuplu violent în care unul din parteneri este violent, dar necontrolant, cu un partener care este violent şi doreşte să deţină controlul.
Rezistenţa violentă este acel tip de violenţă folosit ca răspuns la terorismul intim. Violenţa situaţională de cuplu descrie cuplu violent în care o persoană violentă şi necontrolantă este în relaţie cu o alta, care este violentă sau nonviolentă şi necontrolantă. Este tipul de violenţă produsă de escaladarea conflictelor familiale în situaţii stresante care în final pot conduce la la violenţa partenerului. Dar controlarea partenerului nu este motivaţia din spatele violenţei situaţionale de cuplu.
Al patrulea tip de violenţă domestică este controlul violent mutual, care constă din doi terorişti intimi, fiecare din parteneri fiind motivat să îl controleze pe celălalt prin violenţă
Comments are closed