Ce sunt tulburarile de comportament alimentar la adolescent

Mancatul in exces legat de tensiunea psihica, obiceiurile nutritionale proaste si cresterea grasimilor consumate sunt probleme comune legate de obiceiurile alimentare.

In plus, doua tulburari psihice, anorexia si bulimia nervoasa, sunt in crestere in randul fetelor adolescente si femeilor tinere, si adesea apar cu agregare familiala. Anorexia si bulimia nervoasa pot apare si la baieti, dar mult mai rar.

Simptomele si semnele de anorexie si bulimie

Parintii adesea intreaba cum sa identifice semnele si simptomele de anorexie sau bulimie nervoasa. Aceste tulburari se caracterizeaza prin preocuparea fata de mancare si imaginea corporala distorsionata. Din nefericire, multe adolescente ascund aceste tulburari serioase si adesea fatale de familie si prieteni, ceea ce conduce la deces.

Simptomele si semnele anorexiei si bulimiei pot include:

Adolescenta cu anorexie nervoasa este in mod tipic o perfectionista cu rezultate scolare bune. In acelsi timp sufera de stima de sine scazuta, crezand in mod irational ca este grasa indiferent cat de slaba devine. Avand nevoie disperata sa isi controleze viata, adolescenta cu anorexie nervoasa simte ca detine controlul asupra situatiei atunci cand spune nu cerintelor nutritionale normale ale corpului ei. Din dorinta de a fi slaba, fata se infometeaza. Adesea ajunge la punctul leziunilor corporale serioase si unele cazuri la moarte.

Simptomele bulimiei sunt de obicei diferite de acelea ale anorexiei nervoase. Pacienta mananca cantitati mari de hrana cu multe calorii apoi varsa sau utilizeaza laxative. Aceste crize de mancat pot alterna cu diete severe, ceea ce duce la fluctuatii dramatice de greutate corporala. Adolescentele pot incerca sa ascunda aceste semne multa vreme, vomitand in timp ce dau drumul apei sa curga la robinet, pentru a ascunde zgomotul, si petrece mult timp in baie. Vomismentele si laxativele utilizate in bulimie sunt o amenintare serioasa pentru sanatatea fizica, incluzand deshidratarea, dezechilibrele hormonale, depletia mineralelor importante si leziuni aduse organelor vitale, adesea soldata cu moartea.

Tratament si psihoterapie in tulburarile de comportament alimentar

Tratamentul tulburarilor de comportament alimentar necesita de obicei o abordare complexa, incluzand psihoterapia individuala, psihoterapia de familie, medicina de familie, interventia nutritionistului si medicatie. Multe adolescente sufera si de alte probleme, incluzand depresia, anxietatea si abuzul de diverse substante.

Cecetarile arata ca identificarea la timp a acestor tulburari si tratamentul pot duce la rezultate favorabile. Pe de alta parte, adolescentele care sufera de tulburari de comportament alimentar trebuie adesea “fortate” sa vina la psihoterapie de catre parinti, nerecunoscand tulburarea psihica pe care o au. Netratate, anorexia nervoasa si bulimia nervoasa conduc adesea la deces.

Comments are closed