Ce este tulburarea Tourette?

Elementele esenţiale ale tulburării Tourette le constituie ticurile motorii multiple şi unul sau mai multe ticuri vocale. Acestea pot apare simultan sau la intervale diferite de timp în cursul bolii. Ticurile apar în mod recurent de mai multe ori pe zi, de-a lungul unei perioade de mai mult de 1 an. Debutul tulburării are loc înainte de varsta de 18 ani.

Manifestarile tulburarii Tourette

Localizarea anatomică, numărul, frecvenţa, complexitatea şi severitatea ticurilor se schimbă cu timpul. Ticurile simple şi complexe pot afecta orice parte a corpului, inclusiv fata, capul, trunchiul si membrele superioare si inferioare. Ticurile motorii simple sunt contracţii fără sens, rapide, ale unuia sau ale câtorva muşchi, cum ar fi clipitul. Ticurile motorii complexe implică atinsul, ghemuitul, mersul cu genunchii îndoiţi, mersul înapoi şi învârtitul în timpul mersului. Ticurile vocale includ diverse cuvinte sau sunete precum cricurile, murmurele, urletele, lătrăturile, inspirarea si expirarea forţată de aer pe nas şi tuşitul. Coprolalia, un tic vocal complex implicând pronunţarea de obscenităţi, este rarr prezenta.

La aproximativ jumătate dintre persoanele cu această tulburare, primele simptome care apar sunt accesele de un singur fel de tic, cel mai adesea de clipit. Alteori tulburarea începe cu simptome multiple, apărând toate în acelaşi timp.

Cele mai comune simptome ale tulburării Tourette sunt obsesiile şi compulsiile. Hiperactivitatea, distractibilitatea şi impulsivitatea sunt, de asemenea, relativ comune. Disconfortul social, ruşinea, timiditatea, demoralizarea şi tristeţea survin frecvent.

Funcţionarea socială, şcolară sau profesională poate fi deteriorată din cauza rejecţiei de către alţii ori a anxietăţii în legătură cu faptul de a avea ticuri în situaţii sociale. Simptomele de tic cronic pot cauza un stres considerabil şi pot duce la izolare socială şi la modificări de personalitate.

In cazurile severe de tulburare Tourette, ticurile pot interfera direct cu activităţile cotidiene.

Complicatii ale tulburarii Tourette

Complicaţiile rare ale tulburării Tourette includ vătămările corporale, cum ar fi orbirea datorată dezlipirii retinei (prin lovitul cu capul ori presarea ochilor în orbite), problemele ortopedice (prin îndoirea genunchilor, smucirea gâtului ori întoarcerea capului), problemele cutanate (prin pişcare sau lingerea buzelor) şi sechelele neurologice (prin tulburare discală relatată la mulţi ani de mişcări forţate ale gâtului).

Tulburari asociate cu tulburarea Tourette

Tulburarea obsesiv-compulsivă şi tulburarea de hiperactivitate/ deficit de atenţie apar adesea concomitent cu tulburarea Tourette.

Frecventa tulburarii Tourette

Sunt afectaţi mult mai mulţi copii (5-30 la 10.000) decât adulţii (1-2 la 10.000).

Evoluţie

Tulburarea Tourette poate apare chiar la varsta de 2 ani, însă de regulă debutul său are loc în copilărie ari la începutul.adolescenţei şi, prin definiţie, înainte de varsta de 18 ani. Varsta medie la debut pentru ticurile motorii este de 6-7 ani.

Tulburarea durează de regulă toată viaţa, dar pot exista perioade de remisiune, durând de la câteva săptămâni la câţiva ani. In cele mai multe cazuri, severitatea, frecvenţa, disruptivitatea şi variabilitatea simptomelor diminua în cursul adolescenţei şi al perioadei adulte. In alte cazuri, simptomele dispar realmente în întregime, de regulă la începutul perioadei adulte. Rareori simptomele se pot agrava în perioada adultă .

Cauzele tulburarii Tourette

Vulnerabilitatea la tulburarea Tourette afine este transmisă în familii şi pare a fi genetică. Modul de transmisie genetică nu este însă cunoscut.

„Vulnerabilitatea” implică faptul că copilul primeşte baza genetică sau constituţională pentru dezvoltarea unui tic; tipul exact ori severitatea tulburării pot fi diferite de la o generaţie la alta şi este modificat de factori nongenetici.

Tratamentul tulburarii Tourette

Mult timp s-a crezut ca singurul tratament eficace in tulburarea Tourette este medicatia, insa studiile recente arata ca psihoterapia aduce o contributie semnificativa la ameliorarea sau vindecarea tulburarii Tourette.

Categories:

Comments are closed