Ce este tulburarea schizoafectivă?
Tulburarea schizoafectiva este un diagnostic psihiatric care descrie o tulburare mentala caracterizata prin episoade recurente de fluctuatii ale dispozitiei care apar concomitent cu distorsiuni ale perceptiei.
Tulburarea schizoafectiva afecteaza cel mai frecvent cognitia si emotiile, fiind tipice halucinatiile auditive, paranoia, delirul bizar, vorbirea si gandirea dezorganizate.
Tulburarea schizoafectiva face parte din spectrul schizofren, care include schizofrenia si tulburarea de personalitate schizotipala.
Prevalenta tulburarii schizoafective
Tulburarea schizoafectiva apare la mai putin de 1% din populatie. Prognosticul tulburarii schizoafective este mai bun decat al schizofreniei, dar mai prost decat al tulburarilor de dispozitie.
Persoanele cu tulburare schizoafectiva prezinta destul de frecvent tulburari co-morbide, incluzand tulburari anxioase si abuzul de substante. Sunt uzuale problemele sociale saracia si lipsa de adapost.
Semne si simptome in tulburarea schizoafectiva
Tulburarea schizoafectiva debuteaza cel mai frecvent in adolescenta sau la adultul tanar.
Tulburarea schizoafectiva este caracterizata de episoade recurente de fluctuatii ale dispozitiei si episoade psihotice. Psihoza este definita prin paranoie delir si halucinatii. Fluctuatiile de dispozitie sunt de la perioade de depresie clinica pana la episoade maniacale. Persoanele cu tulburare schizoafectiva pot avea simptome psihotice inainte in timpul sau dupa episoadele depresive sau maniacale.
Boala este dificil de diagnosticat, prezentand simptome similare cu ale tulburarii bipolare cu simptome psihotice, ale depresiei recurente cu simptome psihotice si ale schizofreniei.
Daca persoanele cu tulburare schizoafectiva nu sunt tratate, poate apare ca simptom delirul. Delirul este in acest caz o manifestare acuta a bolii si dispare atunci cand psihoza cedeaza. Manifestarile delirului includ de exemplu convingerea persoanei ca este Isus Cristos sau ca are destinul de a salva lumea, sau ca este monitorizata, urmarita sau persecutata, etc.
Pot apare de asemenea halucinatii, de tip vizual, auditiv sau kinestezic. De exemplu persoana poate vedea monstrii, poate auzi voci sau muzica, poate avea senzatii stranii.
In tulburarea schizoafectiva pot apare de asemenea tulburari de somn, dificultati de concentrare, ale controlului impulsurilor sau in gandirea logica.
Diagnosticul tulburarii schizoafective
Diagnosticul diferential al tulburarii schizoafective se face cu tulburarea bipolara cu simptome psihotice, depresia majora cu simptome psihotice, schizofrenia, intoxicatia cu droguri, psihoza reactiva scurta indusa de droguri, si tulburarea schizofreniforma.
Subtipuri de tulburare schizoafectiva
Exista doua subtipuri de tulburare schizoafectiva si anume:
Tulburarea schizoafectiva de tip bipolar, care include episoade maniacale si mixte.
Tulburarea schizoafectiva de tip depresiv, in care apar exclusiv episoade depresive majore.
Cauzele tulburarii schizoafective
Cauzele exacte ale tulburarii schizoafective nu sunt cunoscute la ora actuala. Tulburarea schizoafectiva pare a fi un sindrom intermediar intre schizofrenie si tulburarea bipolara severa.
Se crede ca printre cauzele tulburarii schizoafective se numara factori genetici, biologici si de mediu.
Tratamentul tulburarii schizoafective
Tratamentul tulburarii schizoafective consta dintr-o combinatie de medicatie si psihoterapie. Medicatia prescrisa cuprinde in general paliperidona, litiul, valproatul de semisodiu, carbamazepina, risperidona, Prozac, Zoloft si Lamictal.
Comments are closed