Ce este tulburarea de personalitate de tip antisocial?

Tulburarea de personalitate de tip antisocial este o tulburare mentala definita ca tipar persistent de violare a drepturilor altora si desconsiderare a acestor drepturi, care incepe in copilarie si adolescenta si continua in perioada de adult. Principalele trasaturi ale acestui tip de personalitate sunt inselaciunea si manipularea.

Pentru a se pune diagnosticul de tulburare de personalitate de tip antisocial este necesar ca persoana sa aiba cel putin 18 ani si sa fi avut un istoric de tulburari de comportament inaintea varstei de 15 ani.

Diagnosticul de tulburare de personalitate de tip antisocial

Pentru a sustine diagnosticul de tulburare de personalitate de tip antisocialeste necesar sa fie indeplinite trei sau mai multe din urmatoarele criterii:

– Incapacitatea de a se conforma normelor sociale privitor la comportamentele legiferate, incapacitate demonstrata de acte repetate care pot avea drept consecinta arestul si inchisoarea.

– Inselaciunea, respectiv minciuni, utilizarea de nume false sau identitati false, inselarea altora pentru profit sau de placere.

– Impulsivitate sau incapacitatea de a face planuri pe termen lung.

– Iritabilitate si agresivitate, indicate de lupte fizice sau atacuri frecvente.

– Dispret fata de siguranta propriei persoane sau a altora.

– Iresponsabilitate constanta, indicata de incapacitatea de a-si onora obligatiile financiare sau de a isi mentine locul de munca.

– Lipsa de remuscari, indicate de indiferenta sau rationalizarea faptului ca a furat, maltratat sau ranit o alta persoana.

Tulburarea de personalitate de tip antisocial apare la 3% din barbati si 1% din femei.

Caracteristicile persoanelor cu tulburare de personalitate de tip antisocial sunt:

– Furtul sau minciuna constante

– Dificultati permanente sau recurente cu legea

– Tendinta de a viola drepturile si granitele altora (proprietatea, fizic, sexual, emotional, legal)

–  Abuzul de substante

– Comportament agresiv, adesea violent, inclinatia de a se implica in diverse lupte sau batai

– Disforie, dispozitie persistent agitata sau depresiva

– Dispret fata de siguranta propriei persoane sau a altora

– Diagnostic de tulburari de comportament in copilarie

– Farmec superficial

– Lipsa de remuscari atunci cand ii raneste pe altii

– Impulsivitate

– Incapacitatea de a-si face sau mentine prietenii

– Probleme cu autoritatea sau figurile autoritare

In penitenciare prevalenta tulburarii de personalitate de tip antisocial poate atinge 75%.

Tulburarea de personalitate de tip antisocial nu se asociaza cu nici o alta tulburare din DSM cu exceptia abuzului de diverse substante. Pe de alta parte tulburarea de personalitate de tip antisocial coreleaza inalt cu psihopatia.

Desi personalitatea de tip antisocial nu poate fi diagnosticata inaintea varstei de 18 ani, indicatorii la copil sunt considerati a fi enurezisul nocturn, cruzimea fata de animale si piromania.

Cauzele tulburarii de personalitate de tip antisocial nu sunt cunoscute, dar se pare ca un rol il au factorii genetici. De asemenea istoricul familial (unul din parinti antisocial) creste riscul. Se pare ca exista de asemenea o conexiune intre tulburarea de personalitate de tip antisocial si deprivarea materna in primii cinci ani de viata. Mamele copiilor cu tulburare de personalitate de tip antisocial sunt adesea alcoolice si au tendinte impulsive.

Categories:

Comments are closed