Principalele tipuri de tulburari de personalitate sunt:

Tulburarea de personalitate paranoida, caracterizata prin suspiciune si neincredere in oameni, cu refuzarea responsabilitatii pentru propriile sentimente.

Tulburarea de personalitate schizoida, caracterizata prin retragere sociala, discomfort in interactiunea cu alte persoane, emotionalitate scazuta, de obicei considerati d eceilalti ca fiind excentrici, izolati si singuratici.

Tulburarea de personalitate schizotipala, in care persoana este ciudata, are idei de genul gandire magica, iluzii, derealizare, depersonalizare.

Tulburarea de personalitate histrionica, caracterizata de comportament extravertit, dramatic, colorat, emotiv, acompaniat de obicei de o prezentare dramatica, si cu incapacitatea de mentinere a atasamentelor pe termen lung.

Tulburarea de personalitate narcisista caracterizata de sentimentul exagerat al propriei importante si sentimente de grandoare.

Tulburarea de personalitate de tip antisocial, in care exista acte antisociale sau criminale repetate, dar nu este sinonima cu criminalitatea. Este o incapacitate de a se conforma normelor sociale.

Tulburarea de personalitate de tip borderline, in care persoana se afla la granita dintre nevroza si psihoza, cu emotionalitate instabila, si instabilitate a dispozitiei, comportamentului, relatiilor obiectuale, si imaginii de sine.

Tulburarea de personalitate de tip dependent, caracterizata de subordonarea propriilor nevoi celor ale altora, incapacitatea de asumare a responsabilitatii, discomfort intens daca este singur o perioada mai lunga de timp.

Tulburarea de personalitate de tip obsesiv- compulsiv, cu ordine exagerata, incapatanare, indecizie, perfectionism, inflexibilitate.

Tulburarea de personalitate de tip pasiv- agresiv, caracterizata de obstructionism, incapatanare, ineficienta, agresiune exprimata pasiv.

Tratamentul tulburarilor de personalitate este psihoterapeutic si medicamentos.

Categories:

Comments are closed