Psihoterapia este o forma de tratament care poate ajuta copiii si familiile lor sa inteleaga si sa rezolve probleme, sa modifice comportamentul si sa faca schimbari pozitive in viata lor. Exista mai multe tipuri de psihoterapie care implica abordari diferite, tehnici si interventii diverse. Uneori sutn de ajutor combinatiile din mai multe metode de psihoterapie. In unele cazuri cea mai eficace este combinatia de medicatie si psihoterapie.

Diferite tipuri de psihoterapie utilizate pentru copil si adolescent:

-Psihoterapia cognitiv-comportamentala ajuta copilul sa isi modifice dispozitia si comportamentul prin examinarea tiparelor de gandire confuze sau distrorsionate. In psihoterapia cognitiv- comportamentala copilul invata ca ceea ce produce sentimentele si dispozitia care ii influenteaza comportamentul se poate schimba. Psihoterapeutul ajuta copilul sa inlocuiasca gandirea distorsionata cu ganduri care sa duca la sentimente si comportamente mai adecvate. Cercetarile arata ca psihoterapia cognitiv- comportamentala poate fi eficace in tratamentul depresiei si anxietatii

– Psihoterapia de familie se concentreaza pe functionarea familiei in moduri constructive si pozitive prin explorarea tiparelor de comunicare si furnizarea de suport si educatie. Sedintele de psihoterapie familiala pot include copilul sau adolescentul impreuna cu fratii, parintii, bunicii.

-Psihoterapia de grup foloseste forta dinamicii de grup si interactiunile in grup pentru a imbunatati intelegerea si abilitatile sociale. Exista multe tipuri de psihoterapie de grup: psihodinamica, grupuri de suport, psihodrama, etc.

-Psihoterapia interpersonala este o forma de tratament de scurta durata realizat in mod special pentru depresie. Scopurile psihoterapiei interpersonale sunt imbunatatirea functionarii interpersonale prin descresterea simptomatologiei depresiei. Cercetarile au demonstrat ca psihoterapia interpersonala poate fi eficace pentru adolescentii care sufera de depresie.

– Psihoterapia prin joc implica utilizarea de jucarii, papusi, desene si jocuri pentru a ajuta copilul sa recunoasca, sa identifice si sa verbalizeze sentimentele pe care le are. Psihoterapeutul observa felul in care copilul utilizeaza materialele puse la dispozitie pentru joaca si identifica temele sau tiparele, pentru a intelege care sunt problemele copilului. Printr-o combinatie de psihoterapie verbala si prin joc copilul are ocazia de a intelege mai bine si de a se descurca cu conflictele, sentimentele si comportamentele sale.

-Psihoterapia psihodinamica subliniaza intelegerea chestiunilor care motiveaza si influenteaza comportamentele, gandurile si sentimentele copilului. Poate ajuta la identificarea tiparelor specifice copilului, a mecanismelor sale de aparare, a raspunsurilor la conflictele interne si externe. Psihoterapia psihodinamica se bazeaza pe presupunerea ca odata ce conflictele interne ale copilului sunt constientizate comportamentul s eva imbunatati.

– Psihanaliza este o forma speciala de psihoterapie psihodinamica care de obicei implica 3-4 sedinte de psihoterapie pe saptamana.

– Hipnoterapia sau hipnoza clinica se pot utiliza cu succes in psihoterapia copilului si adolescentului. Hipnoterapia se bazeaza pe imagerie, respectiv accesarea “directa” a continutului inconstient si pe faptul ac schimbarea comportamentala, a gandurilor si sentimentelor in sens pozitiv este mai facila, ca urmare a faptului ca creierul uman nu face diferenta intre imaginile imaginate si cele reale. Hipnoterapia la copil imbraca de multe ori forma povestilor.

– Analiza tranzactionala este de asemenea utilizata ca forma de psihoterapie la copil, bazandu-se pe principiile scenariului de viata, a starilor eului si tranzactiilor interpersonale.

–  Metaforele terapeutice sunt probabil unele din cele mai eficace in psihoterapia copilului, utilizarea povestilor, basmelor si metaforelor terapeutice in general fiind de altfel partial derivate din utilizarea lor la copil. Realizarea basmelor terapeutice poate schimba punctul de vedere al copilului asupra realitatii externe, contribuind astfel la schimbarea comportamentala.

Psihoterapia nu este o “reparatie rapida” sau un raspuns usor la probleme. Psihoterapia este un proces complex care poate reduce simptomele, asigura insight-ul si imbunatati functionarea copilului sau adolescentului, precum si calitatea vietii. Psihoterapeutii sunt pregatiti in diverse tipuri de psihoterapie, si in unele cazuri poate fi nevoie in paralel de tratament medicamentos prescris de medicul psihiatru.

Psihoterapia se refera la o varietate de tehnici si metode utilizate pentru a ajuta copiii si adolescentii care au dificultati in ce priveste emotiile si comportamentul lor. Desi exista diferite tipuri de psihoterapie, fiecare dintre ele se bazeaza pe comunicare ca instrument de baza pentru schimbarea sentimentelor si comportamentelor unei persoane. Psihoterapia poate implica psihoterapia de familie, psihoterapia individuala, psihoterapia de grup pentru copii, psihoterapia de grup cu mai multe familii. La copii si adolescenti jocul, desenul, plastilina, povestile si basmele sunt modalitati importante de impartasire a sentimentelor si rezolvare a problemelor.

Evaluarea pentru psihoterapie

Ca parte  a evaluarii initiale se determina necesitatea pentru psihoterapie. Decizia se bazeaza pe problemele curente ale copilului, istoric, abilitatea de a coopera si interventiile posibile. Psihoterapia este adesea utilizata in conjunctie cu alte tratamente cum este medicatia sau consilierea scolara. Este de asemenea importanta relatia dintre psihoterapeut si parinti. Copilul sau adolescentul trebuie sa se simta in siguranta si inteles.

Cum ajuta psihoterapia

Psihoterapia ajuta copiii si adolescentii in diverse moduri. Ei primesc suport emotional, rezolva astfel diverse conflicte si incearca solutii noi la probleme vechi. Scopurile psihoterapiei pot fi specifice, cum sunt schimbarile de comportament sau imbunatatirea relatiilor sau mai generale, cum este diminuarea anxietatii sau imbunatatirea stimei de sine. Durata psihoterapiei depinde de sesveritatea si complexitatea problemelor.

Parintii ar trebui sa isi puna urmatoarele intrebari in legatura cu psihoterapia:

–          De ce este recomandata psihoterapia?

–          Ce rezultate se pot astepta in urma psihoterapiei?

–          Cat timp va dura psihoterapia copilului?

–          Cat de frecvente vor fi sedintele de psihoterapie?

–          Cat costa sedintele de psihoterapie?

–          Cum vor fi parintii informati despre progresul copilului in psihoterapie si cum pot parintii sa isi ajute copilul?

–          Cat de repede pot fi asteptate schimbarile ca urmare a psihoterapiei?

Psihoterapeutul sau psihiatrul va poate raspunde la aceste intrebari.

Comments are closed