Teroarea nocturna sau pavor nocturnus este o tulburare a somnului caracterizata de teroare extrema si incapacitatea temporara de recastigare a constientei depline.

Persoana se trezeste brusc, de obicei tipand sau gemand. Adesea este imposibil ca persoana sa fie complet trezita si de obicei dupa un asemenea episod isi continua somnul fara sa se trezeasca. De obicei teroarea nocturna este reamintita de persoana in cauza.

Terorile nocturne apar de obicei in timpul somnului cu unde lente.

Teroarea nocturna este diferita de cosmaruri. In cosmaruri persoana se trezeste datorita visului inspaimantator, in timp ce in cazul terorii nocturne persoana de obicei nu se poate trezi complet si teroarea nocturna poate dura cate 10-20 de minute. In plus, cosmarurile apar in timpul fazei de somn REM in timp ce teroarea nocturna apare in faza somnului cu unde lente, NREM. In cazul cosmarurilor persoana isi aminteste continutul visului, in timp ce in cazul terorii nocturne persoana isi aminteste doar panica, nu si continutul.

De fapt terorile nocturne nu sunt vise. De obicei este vorba doar despre frica in sine. Adesea apare tensiunea si teama fara sa existe vreo imagerie vizuala si uneori poate fi identificat vag un obiect care produce teama. Datorita faptului ca nu este vorba despre un vis, persoana este de obicei mult mai dezorientata decat in cazul cosmarului. De asemenea pot apare scurte perioade de amnezie.

Terorile nocturne sunt mult mai putin frecvente la adult decat la copil si adolescent. De obicei este nevoie de tratament psihoterapeutic si medicatie antidepresiva.

Cercetarile arata ca de multe ori terorile nocturne la adult sunt legate de hipoglicemie. In plus, multe persoane care sufera de terori nocturne sunt persoane abuzate si depresive, avand trasaturi cum sunt inhibarea agresivitatii, furie auto-directionata, anxietate, pasivitate, afectarea memoriei si abilitatea de a ignora durerea.

Categories:

Comments are closed