Ce este ruminatia?

Ruminatia este regurgitarea şi remestecarea repetată a alimentelor, care apare la un sugar sau la un copil, după o perioadă de funcţionare normală, şi durează cel puţin o lună. Mâncarea, parţial digerată, este readusă în gură fără greaţă, efort de a voma, dezgust ori o tulburare gastrointestinală asociată. Mâncarea este apoi, fie ejectată din gură, fie, mai frecvent, mestecată şi reînghiţită. Simptomele nu se datorează unei boli gastrointestinale.

Simptomele ruminatiei la copil

Tulburarea este observată cel mai frecvent la sugari, dar poate fi întâlnită şi la persoane adulte, în special la cei care au, de asemenea, retardare mentală.

Sugarii cu această tulburare prezintă o poziţie caracteristică de încordare şi arcuire a spatelui, cu capul dat pe spate, fac mişcări de sucţiune şi dau impresia că obţin satisfacţie din această activitate.

Sugarii cu ruminaţie sunt în general iritabili şi înfometaţi între episoadele de regurgitaţie. Cu toate că sugarul este evident înfometat şi ingeră mari cantităţi de alimente, poate surveni malnutriţia, din cauza regurgitării care urmează imediat după alimentare. Poate rezulta pierdere în greutate, incapacitatea de a lua în greutate atât cât este expectat şi chiar moartea (cu rate de mortalitate raportate de peste 25%). Malnutriţia pare a fi mai puţin probabilă la copiii mai mari şi la adulţi, la care tulburarea poate fi fie continuă, fie episodică.

Categories:

Comments are closed