Migrena se manifesta prin durere de cap paroxistica, cu durata de la 4 la 72 de ore, frecvent unilaterala la debut, cu caracter pulsatil, de intensitate moderata sau severa, care afecteaza de multe ori activitatea zilnica si se accentueaza la efort. Adesea se insoteste de greturi, varsaturi, fotofobie si fonofobie.

Migrena este in general de doua tipuri: migrena comuna sau fara aura, si migrena cu aura, clasica sau asociata. In migrena cu aura apar ca simptome si semne asociate:

sclipiri, luminite, stelute, sfere stralucitoare, furnicaturi, amorteli, tulburari de motilitate ale globilor oculari, pareze si plegii, care preced atacul migrenos.

Cauzele migrenei sunt tulburari cerebrale primare, afectarea sistemului trigemino- vascular, tulburari biochimice, factori neurogeni, somatizare.

Tratamentul migrenei este medicamentos si psihoterapeutic.

Migrena de tip bazilar

Migrena de tip bazilar, anterior cunoscuta sub numele de migrena arterei bazilare este un tip de migrena mai putin obisnuit, complicata cu simptome datorate disfunctiei tractului cerebral.

Episoadele severe de migrena de tip bazilar pot duce la atac vascular cerebral, coma si chiar moarte.

In acest tip de migrena se contraindica folosirea de triptam sau alte vasoconstrictoare ca tratament abortiv. De obicei tratamentul este centrat pe vasodilatatie si restaurarea fluxului sangvin normal in teritoriul vertebrobazilar, cu restaurarea functiei normale a tractului cerebral.

Migrena acefalgica

Migrena acefalgica este un sindrom neurologic. Ea este o varietate de migrena in care pacientul traieste simptomele aurei cum sunt scotomul variabil, greata, fotofobia, mehipareza sau alte simptome de migrena, dar fara a avea dureri de cap.

Migrena acefalgica este numita si migrena amigrenoasa, migrena oculara sau migrena optica.

Persoanele care sufera de migrena aceflagica au sanse mai mari decat populatia generala pentru a face o migrena clasica in cursul timpului.

Preventia si tratamentul migrenei acefalgice este aproximativ acelasi cu al migrenei clasice. Dar datorita lipsei durerii de cap diagnosticul poate fi mult intarziat si exista riscul de confundare cu alte tulburari.

Daca simptomele sunt in principal vizuale este necesar consultul oftalmologic pentru a vedea daca nu exista boli ale ochiului.

Tratamentul migrenei acefalgice este medicamentos, prin psihoterapie, acupunctura si presopunctura, aromaterapie, tratamente alternative.

Migrena abdominala

In conformitate cu clasificarea internationala a tulburarilor de tip cefalee, migrena abdominala este o tulburare recurenta de origine necunoscuta care apare preponderent la copii.

Migrena abdominala este caracterizata de episoade de durere abdominala severa sau moderata in centrul abdomenului, cu durata de 1 pana la 72 de ore. De obicei se asociaza cu greturi si varsaturi si intre atacuri copilul nu are nici un fel de simptome.

Pentru a pune diagnosticul de migrena abdominala trebuie sa fi existat cel putin cinci atacuri care sa nu poata fi atribuite altor cauze si care sa intruneasca urmatoarele criterii:

-atacuri cu durata de la 1 la 72 de ore in lipsa tratamentului

-durerea trebuie sa aiba toate caracteristicile urmatoare: localizare mediana, in jurul ombilicului sau localizare slaba; de tip surd; de intensitate moderata sau severa;

-in timpul atacului trebuie sa existe cel putin doua din urmatoarel: pierderea apetitului, greata, voma, paloare.

Cei mai multi copii cu migrena abdominala dezvolta pe parcursul vietii migrena si cele doua pot coexista in timpul adolescentei.

Tratamentul migrenei abdominale este medicamentos, prin psihoterapie, acupunctura si presopunctura, aromaterapie, tratamente alternative.

Migrena hemiplegica familiala

Migrena hemiplegica familiala este un tip de migrena cu o posibila componenta poligenetica.

Aceste atacuri de migrena dureaza intre 4 si 72 de ore si se pare ca sunt produse de mutatii ale canalelor de ioni, din care pana la ora actuala au fost identificate trei tipuri de mutatii.

Pacientii cu acest tip de migrena au durere de cap de tip migrenos tipic precedate sau acompaniate de slabiciune reversibila la nivelul membrelor precum si dificultati vizuale, senzoriale sau de vorbire.

Exista si o forma nefamiliala, numita migrena hemiplegica sporadica.

Adesea este dificil de facut diagnosticul diferential intre migrena de tip bazilar si migrena hemiplegica. Atunci cand diagnosticul diferential este dificil, simptomul decisiv este de obicei slabiciunea motorie sau paralizia unilaterala. In timp ce in migrena de tip bazilar apare amorteala, in migrena hemiplegica apare slabiciunea motorie sau paralizia.

Migrena menstruala

Migrena menstruala este diferita de alte tipuri de migrena. Aproximativ 60% din femeile care sufera de migrena au migrena menstruala.

Exista doua tipuri de migrena menstruala- migrena legata de menstruatie si migrena menstruala pura. Migrena legata de menstruatie este o durere de cap de intensitate severa sau medie care apare in perioada menstruatiei, dar si in alte perioade ale lunii. Migrena menstruala pura este identica cu prima, dar apare numai in perioada menstruatiei.

Cauza exacta a migrenei menstruale nu este cunoscuta, dar se pare ca exista o legatura dintre migrena si menstruatie datorita scaderii nivelului de estrogen chiar inainte de inceperea menstruatiei.

Migrena menstruala, in comparatie cu alte tipuri de migrena, poate avea durata mai lunga, poate fi mai severa, cel mai adesea este insotita de greata si voma, si este mai dificil de tratat.

Migrena cu aura

Migrena cu aura este a doua ca frecventa intre tipurile de migrena. Pacientii care sufera de migrena cu aura pot suferi in acelasi timp si de atacuri de migrena fara aura.

Migrena cu aura se manifesta ca si atacuri de simptome neurologice reversibile focale care se dezvolta pe parcursul unei perioade care variaza de la 5 la 20 de minute si dureaza mai putin de 60 de minute. Durerea de cap de tip migrena fara aura de obicei urmeaza simptomelor din cadrul aurei. Mai putin frecvent aura poate apare fara sa fie urmata de durere de cap sau durerea de cap poate fi de tip nemigrenos.

Pentru a diagnostica migrena cu aura trebuie sa fi existat cel putin doua atacuri care sa nu poate fi atribuite altor cauze si care sa indeplineasca urmatoarele criterii:

– aura constand din cel putin unul din urmatoarele simptome, dar fara sa fie insotita de slabiciune musculara sau paralizie: simptome vizuale complet reversibile (lumina palpaitoare, puncte, linii, pierderea vederii), simptome senzoriale pe deplin reversibile (intepaturi, amorteli), disfazie pe deplin reversibila (tulburarea vorbirii)

– aura are cel putin doua din urmatoarele caracteristici: simptome vizuale pe o singura parte si /sau simptome senzoriale care afecteaza o singura parte a corpului; cel putin unul din simptomele aurei apare gradat in 5 minute si/sau diferitele simptome ale aurei apar treptat pe o perioada mai mare de 5 minute; fiecare simptom dureaza intre 5 si 60 de minute.

Atunci cand aceste criterii nu sunt indeplinite in intregime se poate lua in considerare diagnosticul de migrena probabila fara aura, dar cu conditia excluderii altor tulburari neurologice. Daca apare slabiciune sau paralize pe o parte atunci diagnosticul probabil este de migrena hemiplegica sporadica sau de migrena hemiplegica familiala.

Tratamentul migrenei cu aura este medicamentos, prin psihoterapie, acupunctura si presopunctura, aromaterapie, tratamente alternative.

Migrena fara aura

Migrena fara aura este cel mai comun tip de migrena. Pe de alta parte persoanele care sufera de migrena fara aura pot avea si atacuri de migrena insotita de aura.

Caracteristicile tipice ale migrenei fara aura sunt localizarea unilaterala a durerii, de tip pulsatil, de intensitate severa sau moderata, agravata de activitatea fizica si asociata cu greata, fotofobia sau fonofobia.

Criteriile diagnostice ale migrenei fara aura sunt:

– durere de cap cu durata de 4-72 ore in lipsa tratamentului

– cel putin doua din urmatoarele caracteristici: localizare unilaterala, de tip pulsatil, intensitate severa sau moderata a durerii, agravata de activitati fizice.

– in timpul atacului de durere de cap trebuie sa existe cel putin unul din urmatoarele simptome: greata si /sau voma, fotofobie, fonofobie.

Atunci cand aceste criterii nu sunt intrunite problema poate fi clasificata ca migrena probabila fara ura, dar trebuie exclus diagnosticul de cefalee de tensiune episodica.

Tratamentul comportamental in migrena

In migrena multi medici recomanda exercitiu fizic timp de 15-20 de minute pe zi, care se pare ca este de ajutor in reducerea frecventei episoadelor migrenoase.

Adesea somnul este o solutie buna daca migrena nu este atat de severa incat sa il impiedice, iar atunci cand persoana se trezeste este foarte probabil ca simptomele sa fi cedat.

Regimul alimentar, tehnicile de vizualizare si auto-hipnoza sunt incluse in psihoterapia pentru tratamentul migrenei, cu rezultate bune.

Activitatea sexuala amelioreaza semnificativ simptomele de migrena in unele cazuri.

Masajul si fizioterapia sunt adesea foarte eficiente in anumite forme de migrena. Trebuie insa atentie pentru ca un masaj profund poate declansa atacul migrenos.

In unele cazuri acupunctura si presopunctura ajuta la prevenirea atacurilor de migrena.

S-a aratat ca aromaterapia poate de asemenea sa functioneze bine in migrena, desi exista parfumuri care pot declansa atacul de migrena.

Psihoterapia migrenei

De obicei migrena produce episoade de durere de cap severa sau moderata, frecvent pe o singura parte a capului si pulsatorie, cu durata de la 4 la 72 de ore, acompaniata de tulburari gastrointestinale, cum sunt greata si voma, si sensibilitate crescuta la lumina puternica (fotofobie) si la zgomot (fonofobie). Aproximativ o treime din persoanele care sufera de migrena descriu aura care precede atacurile.

Cuvantul migrena este de origine franceza si vine din cuvantul grecesc care inseamna hemicranie. Literal hemicranie inseamna jumatate de cap.

Episoadele de migrena pot fi declansate de o mare varietate de factori. Cel mai simplu tratatment se refera la aplicarea de cald sau rece in zona afectata, dar uneori prin aceasta metoda migrena se inrautateste.

Unele tipuri de migrena nu se manifesta cu durere sau se manifesta cu durere in alte zone ale corpului.

Dovezile la ora actuala arata ca migrena apare ca urmare a tulburarilor de la nivelul sistemului serotoninergic. Migrena clasica cu aura si migrena comuna fara aura par sa fie legate de un factor genetic.

Trei sferturi din pacientii cu migrena sunt femei. Exista corelatii intre ciclul hormonal si migrena, pentru ca scaderea nivelului de hormoni duce la reducerea biosintezei proteinelor, inclusiv serotonina din tractul intestinal.

In plus exista tipuri de migrena produse de cauze psihologice. Migrena poate fi o boala psihosomatica.

In migrena de cauza psihologica tratamentul de electie este psihoterapia. Cea mai eficace pare a fi psihoterapia integrativa, care include tehnici cognitiv- comportamentale, hipnoza clinică și lucru psihodinamic. In cazurile de migrena pe baza organica psihoterapia este utila ca adjuvant in reducerea si controlul durerii.

Categories:

Comments are closed