Ce este enurezisul nocturn?

Enurezisul este incontinenta urinara dupa varsta de 5 ani la copil, in afara unor afectiuni organice sau administrarii unei medicati care ar putea fi cauze. Cei mai multi copii inceteaza sa mai faca in pat in jurul varstei de trei ani. Atunci cand un copil are probleme cu udatul patului (enurezis) dupa aceasta varsta, acesta poate fi un motiv de ingrijorare pentru parinti.

Medicii subliniaza faptul ca enurezisul nu este o boala, ci un simptom destul de frecvent. Mai ales atunci cand copilul este bolnav, pot apare accidente in care urnieaza in pat. Exista cateva lucruri pe care parintii trebuie sa le stie in legatura cu enurezisul: aproximativ 15% dintre copii isi uda patul dupa varsta de trei ani

mai multi baieti decat fete au enurezis nocturn, enurezisul nocturn are agregare familiala de obicei enurezisul de opreste la pubertate, iar cei mai multi copii cu enurezis nu au probleme emotionale

Tipuri de enurezis

Enurezisul poate fi:

– enurezis nocturn, adica urinare invlountara in timpul somnului, care se repeta mai frecvent de o data pe luna

– enurezis diurn: urinare involuntara in timpul zilei

– enurezis primar: enurezis in care nu a existat niciodata continenta urinara completa, pe o perioada mai mare de 3-6 luni

– enurezis secundar: enurezis care apare dupa o perioada de continenta urinara completa.

Cauzele enurezisului nocturn

Udatul patului dupa varsta de trei- patru ani rar semnalizeaza prezenta unei probleme la rinichi sau vezica urinara. Uneori enurezisul este legat de tulburarile de somn. In cele mai multe cazuri se datoreaza insa faptului ca dezvoltarea controlului vezical este incetinita fata de normal.

Enurezisul poate fi si rezultatul tensiunilor sau emotiilor copilului:

– Exista o varietate de motive emotionale pentru enurezis. De exemplu atunci cand un copil incepe sa aiba enurezis dupa luni sau ani de absenta a acestei probleme, acest lucru poate reflecta teama sau lipsa de siguranta a copilului. Acest lucru se poate intampla ca urmare a schimbarilor sau evenimentelor care duc la nesiguranta copilului, cum sunt: mutarea intr-o casa noua, divortul parintilor, pierderea unui membru al familiei sau nasterea unui frate. Uneori enurezisul apare deoarece invatatul mersului la toaleta a fost prea stressant pentru copil.

Parintii trebuie sa isi aminteasca faptul ca rareori copilul face in pat in mod intentionat, si ca de obicei ii este rusine de acest lucru. In loc sa il afceti pe copil sa se simta si mai rusinat sau rau, este nevoie sa il incurajati si sa va exprimati increderea in faptul ca in curand nu va mai face in pat. Parintii isi pot ajuta copiii cu enurezis astfel:

prin limitarea cantitatii de lichide ingerate inainte de culcare

prin incurajarea copilului de a folosi toaleta inainte de culcare

prin laudarea copilului dimineata daca peste noapte nu a facut in pat

prin evitarea pedepselor

prin trezirea peste noapte a copilului pentru a merge la toaleta

Tratamentul si psihoterapia in enurezis

Tratamentul enurezisului la copil include conditionarea comportamentala si/ sau medicatie. Ca medicatie se pot folosi spray-ul nazal cu hormon antidiuretic sau Imipramina, un medicament antidepresiv. In rare cazuri, problema enurezisului nu poate fi rezolvata de parinti, pediatru sau medicul de familie. Uneori copilul are probleme emotionale- cum este tristetea sau iritabilitatea permanenta, sau modificari ale orarului de masa sau somn. In aceste cazuri parintii pot discuta cu un psihoterapeut, care evalueaza problemele fizice si emotionale ale copilului si va lucra cu copilul pentru rezolvarea acestor probleme.

Categories:

Comments are closed