Ce sunt dificultatile scolare

Parintii sunt adesea ingrijorati atunci cand copilul lor are probleme la scoala. Exista multe motive pentru care apare esecul scolar, dar unul din cele mai frecvente este incapacitatea de invatare sau tulburarea de invatare. Copiii care au aceasta problema au de obicei un coeficient de inteligenta normal. Ei incearca sa urmeze instructiunile, se concentreaza si incearca sa fie copii buni acasa si la scoala. Dar in ciuda acestor eforturi copilul ramane in urma la scoala. Difiultatile de invatare afecteaza cel putin 1 din 10 copii de scoala.

Cauzele dificultatilor scolare si de invatare

Se crede ca dificultatile de invatare sunt cauzate de dificultatile sistemului nervos, care afecteaza primirea, procesarea sau comunicarea informatiei. Aceste probleme pot avea agregare familiala. Unii copii cu dificultati de invatare sunt de asemenea hiperactivi, incapabili sa stea linistitit, sunt usor de distras si au o caapcitatea foarte mica de concentrare a atentiei.

Psihiatrii si psihologii arata ca dificultatile de invatare sunt tratabile. Dara daca nu sunt depistate si tratate la timp ele pot avea un efect tragic de bulgare de zapada. De exemplu, un copil care in scoala primara nu reuseste sa inteleaga adunarea, nu va putea invata algebra in liceu. Copilul, care incearca foarte mult sa invete, devine tot mai frustrat si dezvolta probleme emotionale cum sunt stima de sine scazuta in fata esecului repetat. Unii copii cu dificultati d einvatare se comporta problematic la scoala pentru ca mai degraba ar dori sa fie priviti ca fiind rai decat prosti.

Simptomele dificultatilor de invatare la copil

Parintii trebuie sa fie constienti de cele mai frecvente semne de dificultati d einvatare la copil:

–          are dificultati sa inteleaga si sa urmeze diverse instructiuni

–          are dificultati sa-si aminteasca ceea ce i s-a spus

–          nu reuseste sa invete cititul, gramatica, scrisul, matematica, si astfel are esecuri la scoala

–          are dificultati sa distinga stanga de dreapta; dificultati in identificarea cuvintelor sau tendinta de la inversa literele, sau cuvintele, sau numerele; de exemplu face confuzie intre 25 si 52, intre b si d, sau intre nu si un

–          ii lipseste coordonarea la mers, sport, sau activitati de finete cum este tinerea unui creion in mana sau legarea unui siret

–          incurca sau rataceste temele de casa, cartile de scoala sau alte lucruri

–          nu reuseste sa inteleaga conceptul de timp; este confuz in legatura cu ieri, astazi si maine.

Tratament si psihoterapie

Asemenea probleme necesita o evaluare complexa de catre un expert care sa poata evalua toate problemele diferite care afecteaza copilul. Psihiatrul sau psihoterapeutul poate ajuta la coordonarea evaluarii. Aceasta include a vorbi cu copilul si familia, evaluarea situatiei lor, trecerea in revista a testelor educationale si consultarea cu scoala. Apoi psihoterapeutul face recomandari privitoare la abordarea scolara potrivita, nevoia de educatie speciala sau logoterapie si ajuta parintii sa vina in ajutor copilului prin maximalizarea potentialului sau de invatare. Uneori este necesara psihoterapia individuala sau de familie. Se poate prescrie medicatie pentru hiperactivitate. Este important de intarit increderea copilului in sine, care este vitala pentru dezvoltare, ca si ajutorul dat parintilor si altor membrii ai familiei pentru a intelege si a se descurca cu dificultatile de invatare ale copilului.

Categories:

Comments are closed