Simptomele fizice si depresia

Unele simptome ale unor boli fizice pot fi similare cu cele din depresie. De exemplu, pierderea apetitului si tulburarile de somn se pot datora unor cauze fizice, cum este boala cardiaca, problemele tiroidiene sau artrita.

Boala pe termen lung

Se poate sa fiti foarte ingrijorat in ce priveste o anume problema fizica, desi situatia nu s-a inrautatit. Acesta ar putea fi un semn al depresiei. Tratarea depresiei nu va indeparta problema fizica, dar va face ca ea sa fie mult mai suportabila.

Confuzia si problemele legate de memorie

Grijile si agitatia pot interfera cu memoria si va pot face sa deveniti confuz. Aceasta confuzie la randul ei poate face ca grijile sa fie si mai mari, pentru ca incepeti sa va temeti ca ati devenit senil. Uneori dementa severa poate fi diagnosticata gresit ca dementa- pierderea permanenta a memoriei. Dar persoanele depresive sunt constiente de faptul ca nu isi pot aminti anumite lucruri, in timp ce acelea care sufera de dementa nu realizeaza acest lucru.

Singuratatea

Daca traiesti singur, aceasta nu inseamna ca ai automat si depresie. Uneori persoanele in varsta se obisnuiesc sa traiasca singure, dar uneori se intampla sa apara sau sa se agraveze sentimentul singuratatii.

Cand este nevoie sa apelati la ajutor pentru depresie?

Este nevoie sa apelati la ajutor daca sentimentele de tristete sunt mai profunde decat v-ati asteptat, daca ele au continuat cateva saptamani, daca depresia interfera cu viata dvs, daca descoperiti ca aveti probleme in a va intalni cu alte persoane, daca aveti sentimentul ca viata nu merita traita, daca familia sau prietenii observa ca aveti o problema inainte ca dvs sa va dati seama.

Ce trebuie sa faceti daca suferiti de depresie?

Vorbiti cu medicul dvs ca sa va recomande un psihoterapeut, sau sunati direct la un cabinet de psihoterapie pentru o programare. Nu va ganditi ca nu vreti sa deranjati pe nimeni cu depresia dvs, pentru ca nu ar fi o boala adevarata. Multe persoane varstnice au tendinta de a gandi astfel.

Nu trebuie sa suferiti fara sa primiti ajutor.

Cum va puteti ajuta singur daca aveti depresie?

In primul rand, cereti ajutorul unui psihoterapeut.

Incercati sa iesiti cat mai mult din casa. Poate fi dificil sa faceti asta datorita problemelor articulare sau altor probleme fizice, dar daca stati permanent in casa depresia se agraveaza. Puteti merge in oras, sa va intalniti cu prietenii, stati la o barfa, sunati-va familia, mergeti in parc.

Mancati suficient, chiar daca apetitul dvs nu este grozav. Daca pierdeti in greutate poate apare o depletie de minerale si vitamine care va poate afecta sanatatea fizica.

Amintiti-va ca depresia este tratabila.

Vorbiti cu prietenii, familia sau cunostintele despre simptomele dvs.

Nu renuntati la medicamentele pe care le luati si nu le inlocuiti cu diverse remedii inainte de a vorbi cu medicul dvs.

Daca medicamentele pe care le luati au efecte secundare neplacute, spuneti acest lucru medicului.

Trebuie sa stiti ca depresia nu duce la senilitate sau dementa. Este ceva complet diferit.

Depresia la femeile varstnice

Femeile varstnice sunt segmentul de populatie cu cel mai mare risc de depresie. Studiile arata ca femeile varstnice care sufera de depresie sunt depresive o perioada mai lunga de timp decat barbatii.

Cercetarile au demonstrat ca depresia majora afecteaza doar 1-2% din populatia varstnica, dar pana la 20% dintre persoanele de varsta a III-a au simptome de depresie care necesita tratament si psihoterapie.

Desi in comparatie cu barbatii femeile varstnice sufera mai frecvent de depresie, riscul de deces in timpul unui episod depresiv este mai redus decat la barbati. Pe de alta parte depresia la femei are in general durata mai mare in timp decat la barbati, desi femeile apeleaza mai adesea la psihoterapie pentru depresie decat barbatii.

Tratamentul in depresie

In cazuri severe tratamentul consta in antidepresive in combinatie cu psihoterapia. Daca depresia este moderata sau usoara, psihoterapia este suficienta.

Psihoterapia va ajuta sa intelegeti depresia in termeni legati de cauzele ei si care este legatura dintre faptul ca aveti depresie si ceea ce vi s-a intamplat in trecut.

Psihoterapeutul va va ajuta sa gasiti noi modalitati de a va gandi la ceea ce vi se intampla, astfel incat sa va simtiti mai bine. Exista multe modalitati psihoterapeutice care va pot ajuta, respectiv psihoterapia integrativa, psihoterapia cognitiv-comportamentala, imageria ghidata, hipnoterapia.

Categories:

Comments are closed