Psihoterapeutii si psihologii au inceput sa ia in serios riscul de depresie la copii.Cercetarile arata ca adesea depresia care apare la copil persista si devine recurenta in timpul perioadei de adult,mai ales daca este netratata. Prezenta depresiei la copil este predictiva pentru depresia severa la adult.

Copilul care sufera de depresie poate pretinde ca este bolnav, refuza sa mearga la scoala, se agata de unul din parinti, sau este mereu ingrijorat ca unul din parintii sai ar putea sa moara. Copiii mai mari pot avea in mod constant necazuri la scoala, sunt negativisti si iritabili si se simt neintelesi. Uneori este dificil de pus diagnosticul de depresie la copil datorita faptului ca aceste manifestari pot face parte din dezvoltarea normala a copilului.

Inainte de varsta de 15 ani prevalenta depresiei este identica la fete si la baieti, in timp ce dupa 15 ani fetele au un risc de depresie de doua ori mai mare decat baietii.

Depresia in adolescenta apare intr-o perioada de mari transformari personale- adolescentul isi formeaza identitatea distincta de a parintilor sai. Depresia in adolescenta de multe ori coexista cu alte tulburari, cum sunt anxietatea, tulburarile de comportament alimentar sau abuzul de substante.

Pentru adolescentii care sufera de depresie se pare ca cea mai buna forma de tratament este psihoterapia in combinatie cu medicatia antidepresiva.

Comments are closed