Dependenta de jocuri de noroc
Dependenta de jocuri de noroc se leaga frecvent de preferinta comportamentelor cu risc din partea persoanei care are o asemenea dependenta si de placerea conferita de jocul de noroc sub aspectul riscului implicat si dinamismului sau.
Daca acest comportament persista indiferent de consecintele familiale, materiale si sociale atunci intram in sfera jocului de noroc patologic. Apare, ca si in cazul dependentei de droguri, fenomenul de toleranta, si de multe ori jucatorul are nevoie de cresterea “dozei”, adica amplificarea comportamentului, pentru a obtine aceeasi stare de bine. Oprirea jocului de noroc duce la efecte asemanatoare sevrajului din consumul de alcool sau droguri.
Jucatorul de jocuri de noroc poate avea un tip de personalitate obsesiv- compulsiv sau activ, situatie care seamana cel mai mult cu dependenta de diferite substante.
Este nevoie de psihoterapie pentru dependenta de jocuri de noroc daca persoana respectiva nu reuseste in mod repetat sa-si controleze comportamentul, are nevoie de a juca pe sume tot mai mari sau nu se poate opri inainte de a pierde sume considerabile, imposibilitatea de a juca atrage dupa sine fenomene de sevraj, persoana ii minte pe cei din jurul sau in legatura cu pierderile, apar comportamente de genul furt sau delapidare, sau alte comportamente ilegale pentru a face rost de bani pentru jocurile de noroc.
In timp pot apare dificultati in viata de familie si cuplu, in relatiile sociale sau profesionale.
Ce este jocul noroc patologic
Elementul esenţial al jocului de noroc patologic îl constituie un comportament de joc de noroc persistent şi recurent dezadaptativ, care întrerupe urmărirea scopurilor personale, familiale sau profesionale.
Simptomele jocului de noroc patologic
Persoana poate fi preocupata de jocul de noroc (de ex., retrăieşte experienţe anterioare de joc de noroc, îşi planifică banii pentru următorul joc de noroc sau se gîndeşte la modurile în care să obţină banii cu care să joace).
Cele mai multe persoane cu joc de noroc patologic spun că ele caută „acţiune” (o stare de excitaţie, de euforie), sau de aventură chiar mai mult decât bani. Pariuri tot mai mari ori riscuri mai mari pot fi necesare pentru a continua să producă nivelul dorit de excitaţie. Persoanele care au probleme cu jocul de noroc patologic continuă adesea să joace în ciuda eforturilor repetate de a controla, reduce sau stopa comportamentul. Poate exista nelinişte sau iritabilitate când încearcă să reducă sau să stopeze jocul de noroc.
Persoana poate juca ca mod de a scăpa de anumite probleme ori pentru a uşura o dispoziţie disforică (de ex., sentimentele de vulnerabilitate, de culpă, anxietatea, depresia). Poate apare un pattern de „urmărire” (a recuperării) a propriilor pierderi, cu necesitatea urgentă de a continua jocul (adesea cu mize mai mari ori cu asumarea unor riscuri mai mari) spre a recupera o pierdere sau o serie de pierderi. Persoana poate renunţa la strategia sa de joc şi poate încerca să recupereze toate pierderile o dată.
Deşi toţi jucătorii de şansă pot urmări recuperarea pierderilor pentru scurte perioadă de timp, urmărirea recuperării pierderilor pe termen lung este mai caracteristică persoanelor cu joc de noroc patologic. Persoana poate minţi pe membrii familiei, pe terapeuţi ori alte persoane, spre a ascunde dimensiunea implicării ei în jocul de noroc. Când sursele de împrumut ale persoanei sunt epuizate, persoana poate recurge la comportament antisocial (de ex., la fals, fraudă, furt sau delapidare) spre a obţine bani. Persoana poate să-şi fi periclitat sau pierdut o relaţie ori un post important, ori o oportunitate educaţională sau de carieră din cauza jocului de noroc. Persoana poate, de asemenea, să se angajeze într-un comportament de „scăpare” şi recurge la familie sau la alţii pentru ajutor în situaţii financiare disperate cauzate de jocul de noroc.
Ce se intampla in jocul de noroc patologic?
La persoanele care sufera de joc de noroc patologic pot fi prezente distorsiuni în gândire (de ex., negare, superstiţii, încredere exagerată ori un sentiment de putere şi control). Multe persoane care au o problema cu jocul de noroc cred că banii sunt, atât cauza, cât şi soluţia tuturor problemelor lor.
Aceste persoane sunt frecvent extrem de competitive, energice si nelinistite si pot fi extrem de preocupate de a fi aprobate de către alţii şi pot fi generoase până la extravaganţă.
Jocul patologic de noroc este caracterizat printr-o lipsa de control impulsiva asociata cu compulsivitate, manifestat prin recurgerea la comportamentul de joc, care duce la dezadaptare în viaţa personală, circumscrie modificări comportamentale cum ar fi nevoia de creştere a mizei jocului de noroc pentru satisfacerea căutării de senzaţii, rezistenţă asociată cu iritabilitate şi anxietatea, preocuparea faţă de joc şi sustragere faţă de probleme prin jocul de noroc (Petry, 2001; Hollander, Buchalter & De Caria, 2000).
Abordări recente dezbat conceptualizarea jocului patologic ca dependenţă non-farmacologică (Blanco şi colab., 2001). Primul model este susţinut de co-morbiditatea jocului patologic cu diverse dependenţe farmacologice (Saiz-Ruiz şi colab., 2001), precum şi de modificări genetice şi de neuromediaţie centrală ce ar corela cu jocul patologic şi cu alte tipuri de dependenţă în cadrul sindromului de defincienţă a recompensei (Blum şi colab., 1996; Bergh şi colab., 1997). Abordarea alternativă susţine că jocul patologic se apropie de tulburările obsesiv-compulsive, jucătorii patologici obţinând scoruri semnificativ mai mari la scalele de impulsivitate şi obsesionalitate (Blasszczynski, 1999).
Factori de risc in jocul de noroc patologic
Studiile efectuate arata că un istoric de simptome de inatenţie şi de hiperactivitate în copilărie pot fi un factor de risc pentru dezvoltarea mai târziu în viaţă a jocului de noroc patologic.
La persoanele care au probleme cu jocul de noroc exista procente crescute de tulburări afective, de tulburare hiperactivitate/deficit de atenţie, de abuz sau dependenţă de o substanţă şi de tulburări de personalitate antisocială, narcisistică şi borderline.
La cine apar probleme legate de jocul de noroc patologic?
Aproximativ o treime dintre persoanele care sufera de joc de noroc patologic sunt femei. Femeile care au aceasta problema sunt mai susceptibile să fie depresive şi să joace ca o scăpare.
Studiile comunitare estimează prevalenta jocului de noroc patologic de la 0,4% la 3,4% la adulţi.
Evoluţia jocului de noroc patologic
Jocul de noroc patologic începe de regulă precoce, în adolescenţă la bărbaţi şi mai târziu în viaţă la femei. Pot exista ani de joc de noroc social urmaţi de un debut brusc, care poate fi precipitat de o expunere mai mare la jocul de noroc ori de un stresor. Evoluţia tulburării este de regulă cronică. In general, există o crestere în frecvenţa jocului de noroc, suma pariată şi preocuparea pentru jocul de noroc şi obţinerea de bani cu care să joace. Dorinţa de a juca şi activitatea de joc de noroc creşte în general în cursul perioadelor de stres sau de depresie.
Criteriile de diagnostic pentru jocul de noroc patologic, conform cu DSM:
Comportament dezadaptativ de joc de noroc persistent şi recurent, după cum este indicat de cinci (sau de mai multe) dintre următoarele:
(1)este preocupat de jocul de noroc (de ex., este preocupat de retrăirea experienţelor de joc anterioare, de handicap sau de planificarea şansei ori se gândeşte la modalităţile de procurare a banilor cu care să joace);
(2) necesită să joace cu sume crescânde de bani în vederea obţinerii excitaţiei dorite;
(3) are repetate eforturi infructuoase de a controla, reduce sau stopa jocul de noroc;
(4) este neliniştit sau iritabil când încearcă să reducă sau să stopeze jocul de noroc;
(5) joacă pentru a scăpa de probleme ori pentru uşurarea unei dispoziţii disforice (de ex., sentimente de vulnerabilitate, de cuipă, anxietate sau depresie);
(6) după pierderea banilor la joc, revine în altă zi pentru a recupera („urmărirea recuperării” propriilor pierderi);
(7) minte membrii familiei, pe terapeut sau pe alţii, spre a ascunde dimensiunea implicării în jocul de noroc patologic;
(8) a comis acte ilegale, precum falsul, frauda, furtul sau delapidarea, pentru a finanţa jocul de noroc;
(9) a periclitat sau pierdut o relaţie importantă, un post, ori o oportunitate educaţională sau de carieră din cauza jocului de noroc;
(10) se bazează pe alţii spre a procura banii necesari ieşirii dintr-o situaţie financiară disperată cauzată de jocul de noroc..
Comportamentul jocului de noroc nu este explicat mai bine de un episod maniacal.
Chestionar pentru evaluarea dependentei de jocuri de noroc
Chestionarul promovat de National Council on Problem Gambling din Statele Unite cuprinde 10 intrebari ale caror raspunsuri ne dam seama daca suntem dependenti de jocurile de noroc.
S-a intamplat in mod repetat sa jucati mai mult timp decat intentionaseti la inceput?
S-a intamplat in mod repetat sa jucati pana ce ati pierdut si ultimii bani?
S-a intamplat sa nu puteti dormi gandindu-va la jocul de noroc?
Ati folosit pentru joc venitul sau economiile in timp ce facturile ramaneau neplatite?
Ati facut incercari nereusite repetate de a renunta la jocul de noroc?
Ai incalcat legea sau v-ati gandit sa o incalcati pentru a va finanta jocul de noroc?
Ati luat bani cu imprumut pentru a va finanta jocul de noroc?
Ati fost deprimat sau chiar v-ati gandit la sinucidere datorita pierderilor la joc?
V-au chinuit remuscarile dupa joc?
Ati jucat ca sa castigati bani pentru a va achita obligatiile financiare?
Daca ati raspuns cu DA la oricare dintre intrebari, atunci aveti o problema de joc de noroc patologic si aveti nevoie de ajutorul profesional al unui psihoterapeut.
Comments are closed