Intre 20 si 57% din persoanele care vin la psihoterapeut nu mai vin la a doua sedinta de psihoterapie, iar 37-45% din persoane vin doar la doua sedinte.

Abandonul in psihoterapie. Factori care tin de psihoterapeut

Una din trasaturile caracteristice ale psihoterapeutilor care au o rata scazuta a abandonului psihoterapiei de catre clienti este aceea ca nu pretind a avea toate raspunsurile la problemele clientilor, ci cauta permanent un feed-back privitor la eficacitatea sedintelor de terapie. Psihoterapeutii ai caror clienti abandoneaza rapid terapia sunt in general aceia care cred ca datorita pregatirii lor pot rezolva orice si au raspunsul la orice problema. Acestia sunt cei care spun ca problema clientului a fost prea grava pentru a fi rezolvata sau ca pacientul nu era dispus sa faca o schimbare.

O alta greseala frecventa in psihoterapie este aceea in care psihoterapeutul insista asupra unor subiecte despre care clientul spune explicit ca nu vrea sa vorbeasca si face aceasta exercitand presiune fara a explica clientului motivele pentru care o face.

Un motiv si mai frecvent de abandon in psihoterapie este diagnosticarea conform manualului: psihoterapeutul depune toate eforturile pentru a face un diagnostic cat mai amanuntit si incearca prea putin sa ghideze clientul spre rezolvarea problemei. Psihoterapeutul se centreaza mai degraba pe lipsurile clientului decat asupra punctelor sale forte. Cu cat terapeutul se focalizeaza mai mult pe patologia clientului si mai putin pe resursele sale, cu atat sansele de succes in psihoterapie sunt mai mici.

Multi psihoterapeuti trec cu vederea faptul ca cea mai importanta componenta in psihoterapie este relatia terapeutica. Psihoterapia cu rata mare de abandon este cea in care psihoterapeutul se concentreaza asupra tehnicilor, acordand prea putina atentie relatiei. Este tipica atitudinea psihoterapeutului care merge la diverse cursuri si apoi abia asteapta sa aplice asupra clientilor sai ceea ce a invatat. Aplicarea interventiilor paradoxale in situatiile in care relatia terapeutica este subreda este in general o greseala fatala.

Si nu in cele din urma, exista ceea ce se cheama „capcana temelor de casa”. Psihoterapeutii care spun clientilor lucruri de genul „asa trebuie sa faci” au o rata mare a abandonurilor in psihoterapie.

Abandonul in psihoterapie. Factori care tin de client

Toti psihoterapeutii stiu ca daca sunt sunati pentru o programare si clientul insista ca este urgent si are nevoie sa fie programat neaparat in acea zi, sansa ca acea persoana sa nu vina la sedinta programata este de 95%. De obicei in astfel de situatii ceea ce se intampla este ca persoana a avut de multa vreme acea problema, in ziua respectiva s-a confruntat cu ea si ca urmare suna pentru programare. Dar daca nu poate astepta inca o saptamana (dupa ce a asteptat luni sau ani) pentru a veni la terapie, atunci probabil nici nu doreste rezolvarea problemei sau nu are resursele necesare.

Alti clienti renunta la psihoterapie dupa una- doua sedinte pentru ca se asteapta la un miracol. Respectiv dupa cativa ani in care au avut o anumita problema se asteapta sa vina la psihoterapeut pentru a rezolva problema intr-o ora, ceea ce evident este o expectanta nerealista. Tot la acest capitol se inscriu si clientii care doresc rezolvarea problemelor intr-o singura sedinta de hipnoza, mai ales datorita miturilor care circula legat de hipnoza clinica, mituri promovate de altfel de mass-media.

Studii privitor la abandonul in psihoterapie

Studiile arata ca un simplu telefon dat de psihoterapeut pentru confirmarea primelor programari creste rata de aderenta la psihoterapie cu doua treimi.

Relatia terapeutica este unul din principalii factori care creste aderenta la psihoterapie, un ingredient important fiind acceptarea neconditionata.

Comments are closed