Diverse evenimente de viata pot crea ceea ce numim ‘crize existentiale”.

Plangerile cu care o persoana vine la cabinetul de psihoterapie sunt foarte complexe, incluzand multe elemente. Ne putem lovi de probleme fiziologice, stari emotionale, trairi anxioase legate de anticiparea viitorului, doliu dupa o anume fiinta, despartiri, divorturi, dificultati academice, probleme la serviciu, sau legate de statutul socio– economic, expectatii neimplinite, si multe altele.

Atat micile stresuri cotidiene– ceea ce autorii anglo-saxoni numesc “daily hassels”-, cat si evenimentele majore de viata pot duce la probleme psihologice pe care le putem numi generic crize existentiale. Exista la ora actuala in lume o “lista a stresurilor majore in viata”, care include, printre altele:

Pierderea unei persoane sau fiinte dragi;

Despartirea, divortul, separarea;

Moartea cuiva apropiat;

Dificultati academice;

Schimbarea scolii sau a locului de munca;

Situatii de examene, testari;

Pierderea locului de munca;

Mutarea in alt oras sau alta locuinta;

Afectiuni somatice, boli cronice;

Imbolnavirea unei persoane apropiate;

Modificari in statutul socio– economic;

Si multe alte situatii care pot conduce la crize existentiale.

Rolul psihoterapiei, respectiv al psihoterapiei integrative, este acela de a ajuta persoanele aflate in dificultate sa depaseasca problemele cu care se confrunta. Tehnici hipnotice cum sunt imageria locului preferat, metafora icebergului, tehnica celor trei cutii, sau tehnica relaxarii musculare progresive a lui Jacobson sunt instrumente terapeutice utile.

Categories:

Comments are closed