In fiecare zi mii de copii vin acasa de la scoala si gasesc casa goala. In fiecare saptamana mii de parinti decid sa isi lase copiii singuri acasa in timp ce merg la serviciu, fac comisioane, sau din cauza angajamentelor sociale. Se estimeaza ca peste 40% din copiii din intreaga lume sunt singuri acasa la un anumit moment, rar insa peste noapte. In unele cazuri copiii petrec atat de mult timp fara parinti incat li se spune “ copiii cu cheia de gat”, datorita cheii de la apartament care atarna vizibil de gatul lor.
Filmul “Singur acasa” portretizeaza supravietuirea unui copil lasat singur acasa intr-o maniera umoristica, dar complet nerealista. Realitatea cu care se confrunta copiii lasati singuri acasa este complet diferita. Exista multe probleme si riscuri potentiale pe care parintii trebuie sa le ia in considerare atunci cand isi lasa copilul singur acasa. Parintii trebuie sa ia in considerare urmatoarele:
– este copilul la varsta potrivita?
– Definitia regulilor si expectantelor parentale
– Accesul pe care il are copilul la ajutorul adultilor (numere de telefon, etc)
– Situatiile potential nesigure (urgente medicale, incendii, alcool, medicamente, straini, etc)
– Cand si cum sa raspunda la soneria de la usa sau la telefon
– Utilizarea telefonului, numarul de urgenta 112
– Utilizarea calculatorului si internetului
– Prietenii si vizitatorii care vin acasa
– Responsabilitatea fata de frati
– Utilizarea nestructurata a timpului (tv, video, etc)
– Accesul la canalele tv pentru adulti, site-uri web pentru adulti, etc
Nu este posibil sa facem o declaratie generala despre momentul in care copilul poate fi lasat singur acasa. Exista tari in care parintii sunt responsabili de supravegherea copiiilor. Adolescentii sunt in general suficient de responsabili pentru a fi lasati singuri pe perioade limitate de timp. Parintii trebuie sa ia in considerare maturitatea copilului si comportamentul responsabil din antecedente. Atunci cand copilul este pregatit sa fie lasat singur acasa, este necesara o abordare treptata, cu perioade de timp de durata crescatoare.
Parintii trebuie sa vorbeasca cu copiii si sa-I pregateasca pentru fiecare problema potentiala care poate sa apara. In plus, parintele ar trebui sa faca casa cat mai sigura posibil in ce priveste pericolele si sa aiba un plan de urgenta in caz ca se intampla ceva. De asemenea copiii trebuie invatati care sunt precautiile necesare (incuierea usii, vizitatori straini, utilizarea aragazului, etc)
A fi singur acasa poate fi o situatie care creaza frica si este potential periculoasa pentru multi copii si adolescenti. Parintii trebuie sa se straduie sa limiteze timpul in care copiii sunt lasati singuri acasa si sa-si pregateasca copiii pentru situatiile care ar putea aparea
Comments are closed