Nu este neobinsuit ca intr-un cuplu sa apara conflicte. Uneori insa ele devin extrem de frecvente si unele cupluri ajung chiar sa se certe zilnic, conflictul permanent devenind un mod de viata.
Adesea partenerii dintr-o relatie au puncte de vedere complet diferite asupra relatiei si aceasta este principala sursa de conflict constant. Femeia are o viziune asupra relatiei, iar barbatul alta.
De obicei femeile sunt primele care spun ca exista o problema in cuplu si de cele mai multe ori doresc rezolvarea situatiei.
Dar comunicarea poate avea bariere datorita vizunilor si ideilor diferite, pe rand unul sau altul din parteneri simtindu-se vinovat, si elementul esential este incapacitatea de a intelege punctul de vedere al celuilalt. Sau expectantele sunt diferite in comparatie cu ceea ce partenerul poate oferi in mod real.
In psihoterapie cuplul invata sa adopte atitudini noi, sa reactioneze mai putin intens, sa nu minimalizeze diferentele dintre sexe si sa comunice asertiv
Negarea problemelor maritale
Se intampla ca atunci cand unul din parteneri isi exprima ingrjorarea in legatura cu relatia, celalalt sa pretinda ca totul merge foarte bine si practic sa nege ca ar exista probleme in cuplu sau familie.
Chiar daca intr-adevar celalalt se simte bine in relatie, faptul ca unul din parteneri simte ca relatia nu merge este o problema.
Alteori unul din parteneri se teme de un posibil divort sau separare si prefera sa se prefaca ca nu s-a intamplat nimic.
In astfel de situatii psihoterapia de cuplu poate consolida relatia si ajuta la clarificarea problemelor.
Comunicarea defectuoasa in cuplu
Multe cupluri se confrunta cu comunicarea defectuoasa, care duce la probleme de relatie.
Multe persoane traiesc cu ideea ca partenerul ar trebui sa stie ceea ce le place si ce nu, ca dorintele si supraraile lor sunt ghicite de partener. In cele mai multe situatii aceasta nu este adevarat. Partenerul poate interpreta cu totul altfel starile noastre si atunci ne simtim neintelesi. Foarte multe persoane nu spun in mod direct ce le deranjeaza sau ce ar dori de la partener.
Desigur comunicarea in cuplu se refera nu numai la comunicarea verbala, ci si la cea non-verbala si sexuala. In ce priveste comunicarea verbala aceasta trebuie sa fie asertiva pentru a obtine rezultatul scontat.
Problemele de comunicare pot duce la alte dificultati in cadrul cuplului, sau uneori au la baza cauze psihologice mai profunde. De cate ori nu auzim: “pur si simplu un pot sa-i spun ca…”
Imbunatatirea comunicarii in cuplu poate fi obtinuta prin psihoterapie.
Divortul
Divortul implica o serie de probleme pe de o parte ale sotilor care divorteaza si pe de alta a copiilor care sint implicati. Desi multi parinti cred capentru copil este mai bine sa aiba ambii parinti chiar daca acestia nu se inteleg si copilul este expus la certuri multiple, cercetraile arata contrariul.
Deseori problemele cuplului ascund probleme personale si ca atare partenerul care are astfel de probleme este bine pentru sanatatea sa psihologica sa apeleze la consiliere sau terapie.
Sotii care divorteaza pot dezvolta in timp: tulburari de concentrare a atentiei, depresie, gindire negativa, anxietate, tulburari psihosomatice .
Studiile au demonstrat ca divortul este un eveniment de viata stresant, aflindu-se pe primele locuri in topul stresorilor de-a lungul vietii (pe linga moartea cuiva drag, casatorie, schimbarea serviciului, concediere etc).
Abuzul conjugal
Abuzul conjugal se refera la o gama larga de abuzuri, incluzand abuzul fizic, sexual, emotional, economic, financiar, pasiv si spiritual. Se intampla si situatii in care parintii sunt abuzati de copii.
Abuzul conjugal este comis atat de barbati cat si de femei, si nu este acelasi lucru cu violenta domestica, care este doar o mica parte din ceea ce inseamna abuzul conjugal. Uneori se poate ajunge chiar la situatii extreme de crima.
De cele mai multe ori abuzul fizic este comis de barbati si abuzul mental de femei.
In cele mai multe situatii o relatie in care s-a ajuns la abuz conjugal un mai poate fi salvata. Victimele abuzului beneficiaza insa de tratament psihoterapeutic pentru vindecarea ranilor emotionale.
Comments are closed