Ce este aversiunea sexuala?

Elementul esenţial al aversiunii sexuale îl constituie aversiunea faţa de, şi evitarea activă a contactului sexual genital cu un partener sexual.

Simptomele de aversiune sexuala

Persoanele care sufera de aversiune sexuala acuză anxietate, frică sau dezgust când se confrunta cu oportunitatea de a avea un contact sexual cu un partener. Aversiunea faţă de contactul genital poate fi centrată pe un anumit aspect al experienţei sexuale (de ex. secreţiile genitale, penetraţia vaginală). Unele persoane simt repulsie faţă de toţi stimulii sexuali, inclusiv faţă de sărut şi atingere. Intensitatea reacţiei persoanei, când este expusa la stimuli aversivi, poate merge de la anxietate moderată şi lipsa de plăcere pana la stres psihologic extrem.

Când se confrunta cu o situaţie sexuală, unele persoane cu aversiune sexuală severă pot avea atacuri de panică cu anxietate extremă, sentimente de teroare, leşin, greaţă, palpitaţii, ameţeală şi dificultăţi respiratorii. Pot exista relaţii interpersonale marcat deteriorate (de ex. insatisfacţie maritală).

Persoanele aflate in aceasta situatie pot evita situaţiile sexuale sau eventualii parteneri sexuali prin strategii mascate (de ex., merg la culcare devreme, călătoresc, îşi neglijează ţinuta personală, fac uz de diverse substanţe şi sunt superimplicate în activităţi de serviciu, sociale sau de familie).

Subtipuri de aversiune sexuala

Aversiunea sexuala poate fi primara sau capatata, generalizata sau situationala. Din punct de vedere al cauzei, aversiunea sexuala este datorata factorilor psihologici sau datorata unor factori combinati.

Comments are closed