Ce este atacul de panica
Atacul de panica este o tulburare obisnuita si tratabila. Copiii si adolescentii cu atacuri de panica au perioade neasteptate si repetate de frica sau disconfort intens, impreuna cu simptome cum sunt tahicardia si lipsa de aer. Aceste perioade sunt numite ‘atacuri de panica” si au durata de minute pana la ore. Atacurile de panica apar cel mai adesea pe neasteptate.
Simptomele atacului de panica
Simptomele atacului de panica includ:
– tema teribila ca se va intampla ceva
– tahicardie sau palpittaii
– ameteli
– lipsa de aer sau senzatia de sufocare
– tremuraturi
– senzatia de nerealitate
– teama de moarte, de pierderea controlului sau de a innebuni
Mai mult de 3 milioane de americani au cel putin un atac de panica pe parcursul vietii. Atacurile de panica incep adesea in adolescenta, desi pot apare si in copilarie, si de obicei apar cu agregare familiala.
Complicatiile atacului de panica
Daca nu este recunoscut si tratat la timp, complicatiile atacului de panica pot fi devastatoare. Atacurile de panica pot interfera cu dezvoltarea normala a copilului si adolescentului. Copiii si adolescentii cu atacuri de panica pot fi anxiosi aproape in permanenta, chiar si atunci cand nu au atacuri de panica. Unii dintre ei incep sa evite situatiile in care ar putea apare un atac de panica si situatiile in care ar fi posibil ca ajutorul sa nu fie disponibil. De exemplu, copilul poate incepe sa nu mai vrea sa mearga la scoala sau sa fie separat de parintii sai. In cazuri severe copilului sau adolescentului ii este teama sa mai paraseasca casa. Tiparul de evitare a anumitor locuri se numeste agorafobie Unii copii si adolescenti cu atacuri de panica pot dezvolat o depresie severa cu comportament suicidar. Ca incercare de diminuare a anxietatii unii adolescenti cu atacuri de panica folosesc alcool sau droguri.
Atacurile de panica la copii pot fi dificil de diagnosticat. Aceasta poate duce la multe consultatii si teste care sunt scumpe. Atunci cand este evaluat corect si diagnosticat, atacul de panica raspunde bine la tratament. Copiii si adolescentii cu atacuri de panica trebuie initial evaluati de catre medicul de familie. Daca nu exista o alta boala sau afectiune care sa produca atacurile de panica, atunci copilul sau adolescentul trebuie evaluat psihiatric.
Tratament si psihoterapie in atacul de panica
Cateva tipuri de tratament sunt eficace. Medicatia poate opri atacul de panica. Psihioterapia ajuta copilul si familia sa invete sa reduca stresul sau conflictele care cauzeaza atacurile de panica sau anxietatea. Multi copii si adolescenti cu atacuri de panica raspund bine la combinatia de psihoterapie cu medicatie. Tratamentul efectuat din timp poate preveni complicatiile cum sunt agorafobia, depresia si abuzul de substante. Cu ajutorul tehnicilor de psihoterapie cognitiv-comportamentala copilul poate invata modalitati noi de control a atacului de panica sau anxietatii atunci cand ele apar.
Comments are closed