Ce este amnezia disociativa?

Elementul esenţial al amneziei disociative îl constituie incapacitatea de a evoca informaţii personale importante, de regulă de natură traumatică sau stresantă, care este prea întinsă pentru a fi explicată prin uitarea comună. Această tulburare implică o deteriorare reversibilă a memoriei, în care amintirea experienţei personale nu poate fi reprodusă în forma verbală (sau dacă este reprodusă, nu poate fi reţinută în totalitate în conştiinţă).

Simptomele de amnezie disociativa

Amnezia disociativă se prezintă cel mai frecvent ca o lacună sau o serie de lacune raportate retrospectiv în evocarea unor aspecte din istoria vieţii persoanei.  Aceste lacune se referă de regulă la evenimente traumatice sau excesiv de stresante.

Unii indivizi pot avea amnezie pentru episoadele de automutilare, accesele de furie violente sau tentativele de suicid.

Perturbari de memorie in amnezia disociativa

In amnezia disociativă au fost descrise mai multe tipuri de perturbări de memorie.

In amnezia localizată, persoana nu-şi poate aminti evenimentele care au avut loc în decursul unor perioade circumscrise de timp, de regulă în primele ore care urmează unui eveniment profund perturbant (de ex., supravieţuitorul unui accident de maşină, în care un membru al familiei sale a fost ucis nu este capabil să evoce nimic din ceea ce s-a întâmplat din momentul accidentului şi până cu două zile mai târziu).

In amnezia selectiva  persoana îşi poate aminti ceva, dar nu toate evenimentele din cursul unei perioade circumscrise de timp (de ex., un veteran de război îşi poate aminti numai unele părţi ale unei serii de experienţe violente de luptă).

Alte trei tipuri de amnezie — generalizată, continuă şi sistematizată — sunt mai puţin frecvente.

In amnezia generalizata, incapacitatea de evocare interesează întreaga viaţă a persoanei. Indivizii cu această tulburare rară sunt aduşi la poliţie, la camerele de gardă sau la serviciile de consultaţii în alte specialităţi (inclusiv psihiatrie) ale spitalelor generale.

Amnezia continuă este definită ca incapacitatea de a evoca evenimentele ulterioare unei anumite date şi până în prezent.

Amnezia sistematizată este pierderea memoriei pentru o anumită categorie de informaţii, cum ar fi toate amintirile referitoare la propria familie sau la o anumită persoană.

Din ce cauza apare amnezia disociativa?

Unele persoane cu amnezie disociativa relatează simptome depresive, anxioase, depersonalizare, erori (de ex 2 plus 2 fac 5),  ca în sindromul Ganser. Alte probleme care însoţesc uneori această tulburare includ disfuncţia sexuală, deteriorarea în activitatea profesională şi în relaţiile interpersonale, automutilarea, impulsurile agresive şi impulsurile şi actele suicidare..

Evolutia amneziei disociative

Amnezia disociativă poate fi prezentă la orice grup de varsta, de la copii mici până la adulţi. Principala manifestare la cei mai mulţi indivizi o constituie o lacună retrospectivă în memorie. Durata afirmată a evenimentelor pentru care există amnezie poate fi de la câteva minute până Ia câţiva ani. Poate fi descris un singur episod de amnezie, deşi au fost descrise frecvent două sau mai multe episoade.

Persoanele care au avut un episod de amnezie disociativă pot fi predispuse la a prezenta amnezie pentru circumstanţe traumatice ulterioare. Amnezia acută se poate rezolva spontan, după ce persoana este scoasa din circumstanţele traumatice cu care este asociată amnezia (de exemplu un soldat, cu amnezie localizată după mai multe zile de luptă intensă, îşi poate recăpăta spontan memoria acestor experienţe, după ce este scos din câmpul de luptă). Unele persoane cu amnezie cronică pot începe treptat să evoce amintirile disociate. Alte persoane pot prezenta o formă cronică de amnezie.

Categories:

Comments are closed