Identitatea sexuala la adolescent

Cresterea este o sarcina dificila pentru orice adolescent. Un aspect important este formarea propriei identitati sexuale. Toti copiii exploreaza si experimenteaza sexualitatea ca parte a dezvoltarii normale. Acest comportament sexual poate avea loc cu persoane de sex opus sau de acelasi sex. Pentru multi adolescenti activitatea sexuala cu persoane de acelasi sex poate produce anxietate legata de orientarea lor sexuala. Aceste sentimente si acest comportament nu inseamna neaparat ca tanarul este homosexual sau bisexual.

Homosexualitatea la adolescent

Homosexualitatea este atractia sexuala si emotionala constanta fata de o persoana de acelasi sex. Homosexualitatea este o parte a expresiei sexuale. Homosexualitatea a existat in permanenta pe parcursul istoriei la cele mai multe culturi. Multe persoane homosexuale, lesbiene si bisexuale devin constiente de gandurile si sentimentele lor sexuale la adolescenta. Schimbarile sociale de data recenta ajuta persoanele homosexuale sa se simta mai confortabil in ce priveste identitatea lor sexuala. In toate celelalte aspecte ale dezvoltarii lor, adolescentii homosexuali nu difera de heterosexuali. In timpul adolescentei ei trec prin aceleasi experiente stressante ca si heterosexualii.

Parintii trebuie sa inteleaga ca orientarea sexuala nu este o tulburare mentala. Cauzele homosexualitatii sau bisexualitatii nu sunt pe deplin intelese la ora actuala. Insa orientarea sexuala a unei persoane nu este o problema de alegere. Cu alte cuvinte, adolescentul nu poate alege daca sa fie heterosexual sau homosexual

Probleme si stres legat de homosexualitate la adolescenti

In ciuda cresterii nivelului de informare si cunostinte, adolescentii homosexuali, bisexuali sau lesbiene au inca destul de multe dificultati, care includ:

–          se simt diferiti fata de colegii lor

–          se simt vinovati in legatura cu orientarea lor sexuala

–          sunt ingrijorati in ce priveste raspunsul prietenilor si familiei legat de identitatea lor sexuala

–          sunt uneori ridiculizati de colegi

–          sunt ingrijorati in ce priveste infectiile de tip SIDA, si alte boli cu transmitere sexuala

–          se tem de discriminare

–          uneori sunt hartuiti de catre altii

Adolescentii homosexuali pot deveni izolati, retarsi social, pot avea probleme de concentrare si stima de sine saczuta. Unii dintre ei devin depresivi si se gandesc la sinucidere. Parintii trebuie sa fie atenti  la aceste semnale de stress

Este important ca parintii sa inteleaga orientarea sexuala a adolescentului pentru a-I oferi suport emotional. Parintii pot avea dificultati in acceptarea orientarii sexuale a copilului lor din unele motive asemanatoare cu cele pe care le are adolescentul pentru a-si tine orientarea sexuala secreta. Adolescentii homosexuali trebuie sa aiba libertatea de a alege cui sa spuna ca sunt homosexuali.

Psihoterapie si consiliere

Consilierea sau psihoterapia pot fi utile pentru adolescentii care nu se simt confortabil cu orientarea lor sexuala sau nu sunt siguri in ce priveste modalitatea de exprimare a acestei orientari sexuale. Ei pot beneficia de sprijin pentru a-si clarifica sentimentele. Psihoterapia poate ajuta adolescentul sa se adapteze la viata familiala, personala, si la problemele legate de scoala, precum si la conflictele care pot apare. Psihoterapia directionata spre modificarea orientarii sexuale nu este recomandabila si poate fi daunatoare pentru adolescent. Se poate crea o si mai mare confuzie si anxietate prin intarirea gandurilor si emotiilor negative cu care adolescentul se lupta deja.

Comments are closed