Consumul de alcool si droguri la adolescenti

Adolescentii pot fi implicati in consumul de alcool si droguri ilegale. In adolescenta se exeprimenteaza frecvent consumul de alcool si droguri. Din nefericire adolescentii de multe ori nu vad legatura dintre actiunile de azi si consecintele de maine. De asemenea adolescentii au tendinta de a se simti indestructibili si imuni la problemele care ii afecteaza pe ceilalti. Utilizarea de alcool si tutun la varste mici creste riscul de droguri la varste mai mari. Unii dintre adolescenti experimenteaza aceste substante si se opresc, altii continua sa le foloseasca ocazional, fara consecinte serioase. In schimb, altii dezvolta dependenta de alcool sau droguri.

Riscul de consum de alcool si droguri la adolescenti

Adolescenta este o perioada de experimentare a unor lucruri noi, adolescentii consuma alcool si droguri din multe motive, de la curiozitate pana la reducerea stressului si dorinta de acecptare sociala. Adolescentii cu risc mare de probleme serioase legate de alcool si droguri ii includ:

–          cei cu istoric familial de abuz de diverse substante

–          cei care sunt depresivi

–          cei cu stima de sine scazuta

–          cei care nu se simt integrati social

Adolescentii consuma o mare gama de droguri, atat legale cat si ilegale. Drogurile legale sunt medicamentele care pot fi obtinute de la farmacie iar cele ilegale cele mai frecvente sunt marijuana, cocaina, LSD, opioide, heroina si Ecstasy.

Consumul de droguri este asociat cu o mare varietate de consecinte negative, inclusiv riscul de consum de droguri in perioada de adult, esecul scolar, gandire distorsionata si suicid.

Semne care indica consumul de alcool si droguri la adolescent:

–          oboseala, plangeri repetate legate de simptome fizice, ochi injectati, tuse persistenta

–          schimbari de personalitate, schimbari bruste de dispozitie, iritabilitate, comportament iresponsabil, stima de sine scazuta, gandire distorsionata, depresie

–          esec scolar, atitudine negativa fata de scoala, multe absente, probleme disciplinare

–          certuri in familie, retragere sociala

–          probleme cu legea, schimbari spre stiluri mai putin conventionale de imbracaminte si muzica

Unele din aceste semne si simptome pot fi de asemenea indicatorii unor alte probleme.

Tratament si psihoterapie in consumul de alcool si droguri

Initial adolescentul trebuie consultat de un medic de familie pentru a vedea daca semnele si simptomele sunt rezultatul unei cauze medicale. Daca totul este in regula din punct de vedere fizic este necesar  consultul psihiatric pentru a incepe programul complex psihoterapeutic si medicamentos.

Comments are closed