Depresia postpartum apare la femei dupa nasterea unui copil. Tratamentul depresiei postpartum este prin psihoterapie si medicatie antidepresiva.

Exista trei tipuri de depresie postpartum:

Asa- numita “tristete a copilului” (baby blues) apare la multe femei imediat dupa nastere. Mama poate avea schimbari de dispozitie, la un moment dat este foarte vesela, iar apoi foarte trista. Poate plange din orice, se simte iritata, anxioasa, trista si singura. Baby-blues nu necesita de obicei medicatie, ci consiliere sau psihoterapie de durata scurta.

 Depresia post-partum, care apare la cateva zile sau luni dupa nasterea copilului. Depresia post-partum poate apare la fiecare nastere, si nu numai la nasterea primului copil. Mama are sentimente de tristete, disperare, anxietate si iritabilitate, cu intensitate insa mult mai mare decat in baby blues. Adesea din cauza depresiei post-partum femeia nu se poate concentra pe activitatile zilnice. Daca nu apeleaza la tratament simptomele de depresie se pot inrautati si pot dura mai mult de un an. Depresia post-partum se trateaza prin psihoterapie si medicatie antidepresiva.

Psihoza post-partum, care este o afectiune foarte serioasa, care apare insa destul de rar. De obicei apare in primele trei luni dupa nastere. Depresia este asociata cu pierderea sentimentului realitatii, halucinatii auditive, delir, halucinatii vizuale. Alte simptome de psihoza post-partum include insmonie, agitatie, furie, sentimente si comportamente ciudate. Femeile cu psihoza post-partum au nevoie de tratament de urgenta si in cele mai multe cazuri pe langa psihoterapie este necesara medicatia. Uneori este necesara spitalizarea pentru ca exista riscul de suicid sau de a-i rani pe cei din jur. Tratamentul consta in medicatie antidepresiva si psihoterapie.

Categories:

Comments are closed